Na benzinskim crpkama širom Federacije BiH došlo je do poskupljenja goriva. Trenutna prosječna cijena litre benzina iznosi 1,96 KM, a dizela 1,94 KM, prenosi Večernji list.

Tijekom ovog tjedna, odnosno od 8. do 10. veljače 2021. godine u Federalno ministarstvo trgovine pristiglo je 195 obavijesti (OPC obrazaca) i sve su se odnosile na povećanje cijena za 0,05 KM po litri, piše Klix.ba.

Rast cijena sirove nafte na svjetskim burzama uzrokovan je porastom ograničenja ponude Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika, koji su na posljednjem sastanku, održanom 3. veljače 2021. godine, produžili važeći sporazum o smanjenju opskrbe.  Procjenjuje se da se na području zemalja članica OPEC-a nalazi dvije trećine svjetskih zaliha nafte, a one trenutno pokrivaju blizu 40% svjetskog tržišta nafte i reduciranjem vlastite proizvodnje zemlje OPEC-a bitno utječu na povećanje cijene sirove nafte.

S tim u vezi važno je napomenuti da su u mnogim zemljama zbog posljedica pandemije bolesti COVID-19 još uvijek ograničene društvene i ekonomske aktivnosti. U 2021. godini predviđa se da će nakon visokog postotka imunizacije stanovništva potražnja za naftom rasti, jer će uslijediti oživljavanje svih ekonomskih aktivnosti i oporavak svjetske ekonomije.

Federalno ministarstvo trgovine ističe kako prate i prikupljaju podatke o kretanju maloprodajnih cijena naftnih derivata na benzinskim crpkama u Federaciji BiH i zemljama regije, kao i podatke o kretanju tečaja dolara i sirove nafte na svjetskom tržištu.

vecernji.ba