Mladi bračni par, posao, podstanari, trudnoća, financijske poteškoće.. ključne su riječi koje opisuju živote brojnih današnjih mladih ljudi. Kako danas, mnoštvo takvih primjera bilo je i ranije. No, rijetki su oni čija je volja za boljim i kvalitetnijim životom, nadjačala situaciju u kojoj su se nalazili. Upravo takva je životna priča obitelji Pecić iz Brišnika pokraj Tomislavgrada.
„Imali smo mladost, diplome i volju“, priča nam Stipe, danas vlasnik izuzetno uspješne tvrtke AGRO-BRIŠNIK D.O.O. u Tomislavgradu.

Tvrtka je to u kojoj danas, između ostalih, radi cijela obitelj, supruga, tri sina i Stipe. Mjesto je koje zadovoljava sve poljoprivredne i stočarske potrebe Duvnjaka, ali i ljudi iz svih krajeva BiH i Dalmacije. Surađuju s gotovo svim tvrtkama s područja agrobiznisa u zemlji, a završno s prošlom godinom, bilježe kontinuiran rast. No, sve to kroz protekla dva i pol desetljeća može se, kaže nam Stipe, svesti u jednu rečenicu – Samo dobra volja!

„Kako bez novca nešto pokrenuti?“ razmišljali su tada novopečeni supružnici, diplomirani inženjeri poljoprivrede, budući roditelji, Stipe i Ivanka Pecić.
Odgovor na njihovo razmišljanje bio je, ni manje ni više nego kupus. U Metkoviću, Ivankinom rodnom kraju, na povoljno iznajmljenoj parceli započeli su s uzgojem. 500 maraka bila je zarada koju su ostvarili kroz prvu godinu, ali i dovoljna motivacija za nastavak poslovanja.
„Iz godine u godinu zarada je rasla, a s njom su rasle i naše ideje. Idući korak bila je trgovina. Započeli smo u Brišniku, nakon čega smo iznajmili prostor, s vremenom smo kupili parcelu, izgradili jednu pa drugu halu..“ prisjetio se Pecić.

Uz trgovinu, Pecići se danas bave i proizvodnjom. Stočarstvo im je uža specijalnost, pa tako uz smjese stočne hrane koju sami proizvode u njihovoj ponudi nalazi se sve za stočare, ali i druge agro potrebe.
„Moji prijatelji i kolege iz Vinkovaca često znaju reći kako bi, kada bi radili na način na koji mi radimo, isti dan propali. Povjerenje je, kada je u pitanju način rada i plaćanja, ključno u partnerskom odnosu između nas i domaćih farmera. To je vrlina mentaliteta naših ljudi.“

Inače, Duvnjaci su se od davnina bavili stočarstvom, a za osobne potrebe u današnje vrijeme, sve manje. Prešlo se na biznis, odnosno uzgoj stoke na veliko. Ovo zanimanje moglo bi biti zastupljenije, tvrdi Stipe, s obzirom na prirodne potencijale koje ovaj kraj ima.

„Zbog neuređenosti zemljišta i neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, duvanjsko polje uglavnom je neobrađeno. Kapital i ulaganja ne poznaju nestabilnost, zbog čega je za poslovanje potrebno stvoriti povoljnije uvjete.“

O širenju vlastitog poslovanja, razmišljaju i Pecići, a na koji način, pokazat će vrijeme. Mladi i ambiciozni Stipini i Ivankini sinovi, nositelji su ideja kada je u pitanju budući rad AGRO-BRIŠNIK-a. No, supruga i majka Ivanka, složni su, srce je rada njihove tvrtke, ponosno ističući kako drži njihova tri i pol zida.

Nama preostaje samo, poželjeti im nastavak uspješnog rada, kako bi svojim iskustvom bili primjer i motivacija današnjim mladim obiteljima koje možda nemaju novac, ali imaju volju, pozitivan stav i hrabrost!
U nastavku donosimo nekoliko fotografija AGRO-BRIŠNIK-a i obitelji Pecić, uz napomenu kako prilikom posjeta fotoreportera ABCportala zbog poslovnih obaveza nije bila nazočna cijela obitelj.

www.abcportal.info