U smjeru vožnje jednog autobusa, brojni ljudi promijenili su smjer vlastitog života. U novo odredište, novi grad, a nerijetko i novu zemlju odvezla ih je tek određena autobusna linija. No, neka druga ponovno će ih jednog dana vratiti u smjeru obitelji, kuće i rodnog kraja.

Dolazak i odlazak autobusa, nerijetko je trenutak neopisivo jakih emocija. Rastanak ili sastanak, suze ili smijeh – ponajbolje to znaju oni koji su odlazili i vraćali se. Koliko ljudskih osjećaja, razmišljanja, želja i planova stane u jedan autobus, u jednu autobusnu liniju? Sve to, Livnjaci su znali i godinama ranije doživljavali i proživljavali zahvaljujući svom, nadaleko poznatom, Livno busu.
Prije mjesec i pol dana, nakon nekoliko godina pauze, ulicama Livna ponovno je prošao, gotovo isti kao nekada „Livno bus“. Uz nostalgiju, probudio je i nadu kako u Livnu ipak može oživjeti bolje vrijeme. Ekipa ABCportala je posjetila Livno.

Da potencijala itekako ima te da je potrebna samo dobra i čvrsta volja, priča nam Mario Pavlinović, vlasnik novootvorene turističke agencije „Li bus“.
„Kao dijete koje se Livno busom vozilo na nogometna natjecanja, kao školarac koji se Livno busom vozio na ekskurzije, kao student koji se Livno busom vozio na studij u Mostar, čuvam brojne uspomene. Kada je Livno bus kao tvrtka nestajao, sam sebi sam rekao kako ću, ukoliko se ikad stvore mogućnosti, ponovno pokrenuti tu tvrtku. Zahvaljujući poslu kojim se godinama bavim, otvorila se mogućnost za realizaciju moje mladenačke želje.“

Livno bus, kao nekadašnja tvrtka bio je poznat diljem bivše države i inozemstva. No, Mario je preuzeo samo ime i priču preokrenuo u drugom smjeru s jednim ciljem – oživjeti Livno i livanjski kraj. U sjenu bačene prirodne ljepote Hercegbosanske županije uskoro bi trebale ugledati svjetlo, ne samo u BiH nego i na međunarodnoj sceni, piše ABCportal.info.

„Želimo postati nositelji razvoja turizma na našem području. Pregovaramo s turističkim agencijama iz Italije, Švicarske, Austrije i Njemačke, kako bi se naša županija našla u njihovoj ponudi. Ove godine kroz naše organizirane dolaske posjetit će nas prve grupe turista koji će zaista imati što vidjeti, primjerice, od livanjskih konja do Buškog jezera.“
Korist od stranih posjeta mogli bi imati brojni domaći, između ostalih, hoteli, restorani i zimski centri s kojima je Turistička agencija „Li bus“ već u pregovorima o suradnji. Bolje gospodarstvo trebale bi poticati i vlasti, no, Pavlinović je tvrdi, naišao na zatvorena vrata.

„Odmah na početku doživjeli smo iznenađujuće i razočaravajuće velike opstrukcije, brojne inspekcije, a nismo dobili ni podršku vlasti. Iako smo privatna tvrtka u konačnici predstavljamo Livno i cijelu županiju. Zapravo bi se trebali zapitati koji je konačni cilj? Je li zatvaranje poduzeća i iseljavanje ili podrška, pokretanje i zapošljavanje. Ne tražimo financijsku podršku, tražimo samo dobru volju“ kaže Pavlinović i dodaje:
„Tko uspijeva biti poduzetnik u BiH, taj može biti poduzetnik bilo gdje.“

Vođen idejom o boljoj gospodarskoj, poslovnoj, ali i slici života općenito u rodnom Livnu i Hercegbosanskoj županiji, Pavlinović ističe kako svatko treba imati svoje mjesto pod suncem – zaposlenje i urednu plaću. Pa tako već nekoliko godina, kao direktor tvrtke „Oskar pharma“ koja se bavi distribucijom lijekova, zapošljava 15 ljudi. Uz to, u novopokrenutom „Li busu“ zaposleno je troje ljudi, a imaju dva autobusa. Planiraju se, kaže, širiti, zapošljavati, a uz turizam uvoditi i redovite linije.

Poslovnoj priči mladog Livnjaka Marija Pavlinovića, nemamo što dodati, osim poželjeti sreću u nastavku rada i zapošljavanja. Kako bi upravo „Li bus“ kroz svoje autobusne linije, ostvario želje i maštanja brojnih Livnjaka o povratku na rodna ognjišta, a turiste u što većem broju dovozio u grad sira, ali i najpoznatijeg Livnjaka na svijetu, ambasadora „Li busa“ u inozemstvu, Zlatka Dalića.

www.abcportal.info