Započela je ljetna žetva smilja na brojnim hercegovačkim plantažama ove biljke od koje se proizvodi skupocjeno eterično ulje, a mnogi uzgajivači još muku muče s plasmanom.

Nakon 2015. godine, kada je krenula “smiljomanija“, ova godina ponudila je optimizam proizvođačima, s obzirom na lošu 2016. i 2017. godinu.

Cijena je kod rijetkih otkupljivača 2 KM, a pojavili su se i Kinezi koji su u Ljubuškom održali sastanak s predstavnicima Općine te im je priča sa smiljem, kako se doznaje, itekako zanimljiva.

Nažalost, otkup smilja u brojnim destilerijama uglavnom je obustavljen, a brojni uzgajivači smilja još uvijek imaju problema s plasmanom. U prilog ovome problemu išle su i česte kiše, zbog kojih su žetve više puta odgađane, a usto i otkupljivači prate situaciju i potražnju na svjetskom tržištu.

Oni koji nisu prodali smilje, odlučuju ga destilirati, nadajući se da će imati više sreće s prodajom ulja. Kako pišu Grude.com, mnoge oči uprte su upravo u spomenute pregovore s Kinezima, ali i još nekim ljudima iz inozemstva bliskima kozmetičkoj industriji.Što se tiče samog ulja od smilja, ono je jedan od osnovnih preparata u kozmetici, a samo smilje kao lijek koristi se tisućama godina.