Više tisuća ljudi okupilo se na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u 17 sati u subotu kako bi sudjelovali na prosvjednom okupljanju “Festival slobode” koji je nastao kao odgovor na mjere za suzbijanje koronavirusa u organizaciji inicijative “Prava i slobode”.

Organizatori događaj ne žele nazvati prosvjedom protiv epidemioloških mjera, ali se te mjere na manifestaciji ne poštuju. Orgaizatori ističu da je festival odgovor na, kako kažu, nametnute presedanske mjere kojima su se građanima ograničila temeljna prava i slobode.

Uz turistički autobus i glazbu, okupljeni su razvili transparente s porukama poput “Skini masku, ugasi TV, živi punim plućima”, “Covid je laž, nismo svi covidioti”, “Roditelji i djeca su nerazdvojni”, “Bolje grob nego rob”. Na “Festival” je organiziran prijevoz autobusima iz Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke te iz Istre.

U prijepodnevnim satima organizirali su događaje s glazbenom pratnjom ispred nekoliko domova za starije i nemoćne osobe, gdje su štićenike zamolili da otvore svoje prozore i balkone kako bi im prenijeli poruku da nisu zaboravljeni.

Skup je na Facebooku komentirao ministar zdravstva Vili Beroš. Napisao je, među ostalim, da je Hrvatska demokratska zemlja u kojoj se njeguje sloboda mišljenja i izražavanje stajališta, ali da ne podržava stavove organizatora.

Kao liječnik i humanist, kao hrvatski ministar zdravstva, ne mogu podržati neznanstveni pristup bolesti COVID-19 i metodama koje omogućuju njegovo širenje među građanima koji zagovaraju i promiču organizatori skupa nazvanog Festival slobode. Vjerujem da se većina hrvatskih građana osvjedočila da su sve mjere koje smo poduzimali osigurale visok stupanj zaštite od zaraze i njenih posljedica.

Policijska uprava zagrebačka za Hinu je potvrdila da je zaprimila prijavu javnog okupljanja pod nazivom “Festival slobode”. Sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju i Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, a temeljem sigurnosne prosudbe, policija će s dovoljnim brojem policijskih službenika poduzeti potrebne mjere i radnje s ciljem sigurnog odvijanja ovog javnog okupljanja, poručuju.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut izjavio je u petak da su organizatori prosvjeda obećali i obvezali se da će se držati svih epidemioloških mjera koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Prema njegovim riječima na manifestaciji su i pripadnici inspekcije civilne zaštite koji će upozoravati one koji se ne pridržavaju mjera, prenosi HRT.

Hrvatska udruga za medicinsko pravo (HUZMP) izrazila je u priopćenju zgroženost zbog najave održavanja “Festivala slobode” jer smatra da se radi o prosvjedu protiv zdravlja pojedinca i cijelog društva koji se organizira pod sloganom slobode, što znači da se radi o obmani i demagogiji. Zapitali su se o kojoj je slobodi riječi i tko će ju gajiti ako nema sveopće sigurnosti i zdravlja, tko će uživati slobode ako se omalovažavaju procesi i instituti medicinske znanosti, prevencije i liječenja?

Slični se prosvjedi protiv restrikcija – održavaju diljem svijeta, pod nazivom Dan slobode. U Melbourneu su se okupile stotine prosvjednika. Uhićeno ih je 17, a globom kažnjeno njih 150. Australija ima 26 tisuća zaraženih i 748 preminulih.