U preventivnoj borbi protiv korona virusa uključili su se vlasnici tvrtki u Hercegbosanskoj županiji. Tako je u privatnoj tvrtki Belini d.o.o. Livno prije dva dana počela proizvodnja zaštitnih maski. Dnevno se proizvede 250 zaštitnih maski namijenjenih za potrebe zdravstvenih ustanova na području HBŽ-a.

Materijal za maske osigurao je Zavod za javno zdravstvo HBŽ. Platno je nabavljeno u bugojanskoj tvrtki Kašmir.

Proizvodni pogon jučer su posjetili ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Dijana Mamić i ravnatelj Uprave civilne zaštite HBŽ mr. sc. Željko Marijan. Istaknuli su da je ovo velika stvar u pomoći zdravstvu na području HBŽ posebice kada se zna da je do zaštitne opreme gotovo nemoguće doći i da će ovakve i slične poslovne aktivnosti uporno podržavati.

Vlasnici Belinija Miroslav i Vjekoslav Stanić u razgovoru s gostima su naglasili da će njihovi proizvodni kapaciteti biti na usluzi dokle bude potrebno, jer se svi danas moramo uključiti u rad za opće dobro.

S proizvodnjom zaštitne opreme počela je i tvrtka Jumko Drvar d.o.o. koja dnevno proizvede 1500 zaštitnih maski, a u planu je proizvodnja i zaštitnih odijela. Zaštitna oprema uglavnom je namijenjena zdravstvenim ustanovama, a među njima su i zdravstvene ustanove na području HBŽ-a.

Vlada HBŽ-a