Bosanskohercegovački atletičar Mesud Pezer plasirao se u finale bacanja kugle na Olimpijskim igrama u Tokiju, a sjajan rezultat posvetio je svim ljudima u domovini.

Pezer je u drugoj seriji kvalifikacijske grupe B bacio hitac od 21,33 metra i prebacio normu od 21,20 m.

“Presretan sam zbog svojih Bosanaca i Hercegovaca, što sam im ovaj dan učinio ljepšim, što će se zastava Bosne i Hercegovine naći u finalnoj seriji discipline bacanja kugle u Tokiju. A u finalu je sve moguće, ko zna šta se može desiti uz malo sportske sreće”, izjavio je Pezer nakon hica.

Pezer je imao treći rezultat u kvalifikacijama, a bolji od njega bili su samo Novozelanđanin Thomas Walsh (21,49) i Amerikanac Ryan Crouser, koji je imao najbolji hitac dužine 22,05.

Još trojica natjecatelja prebacila su normu – Taalijan Zane Weir (21,25), Brazilac Darlan Romani (21,31) i Egipćanin Mostafa Amr Hassan (21,23), dok su se u finale po rezultatu plasirali još Nigerijac Chukwuebuka Enekwechi (21,16), Južnoafrikanac Kyle Bliginaut (20,97), Novozelanđanin Jacko Gill (20,96), Srbijanac Armin Sinančević (20,96), Mađar Joe Kovacs (20,93) i Amerikanac Payton Otterdahl (20,90).

Pezer je pored Amela Tuke jedini bh. atletičar koji je izborio finale na Olimpijadi u Tokiju.

Finale u bacanju kugle na rasporedu je u četvrtak, prenosi Fena.

Foto: EPA-EFE