Pet Školskih sestara franjevki Krista Kralja danas je u Mostaru položilo doživotne zavjete.

Sestre: M. Ivana Džeba, M. Marija Puljić, M. Katarina Raič, M. Jelena Hrkać i M. Monia Ljubić zavjete su obećale u rukama s. Zdenke Kozina, provincijske predstojnice. Misu je predslavio provincijal Miljenko Šteko.

Karizma ŠSFKK je: “Živjeti evanđelje u sestrinstvu iz ljubav prema Bogu, utjelovljujući, svjedočeći i navješćujući Kristovo kraljevstvo, u franjevačkom duhu trajnoga obraćenja u službi Crkve i čovjeka, posebice na odgojnom području.

POVIJEST PROVINCIJE

Školske sestre franjevke dolaze u Mostar iz Maribora na poziv mostarskoga biskupa fra Paškala Buconjića godine 1899. i preuzimaju brigu o nezbrinutoj djeci bez roditelja, jer je karizma ove Družbe upravo bila odgoj mladeži. Ubrzo se javljaju i domaće djevojke za kandidatkinje, a zahvaljujući velikodušnom biskupu Buconjiću otvorene su  i nove podružnice. Hercegovačke sestre su u organizacijskom smislu bile povezane i ovisne o kući matici u Mariboru. Kandidatkinje su išle u Maribor stjecati prvu redovničku formaciju, a godine 1923. osnovan je novicijat u Mostaru.

Danas sestre djeluju u školstvu i vrtićima, u zdravstvu, zastupljene su u župnom apostolatu, u kućnoj radinosti, na području socijalne skrbi i karitativnoga djelovanja (sirotište, internat…), zastupljene su i u medijima, u radu s djevojkama i s Franjevačkom mladeži. Danas Provincija Sv. obitelji ima 216 sestara koje djeluju u Hercegovini, Bosni, Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tomislavcity/Školske sestre franjevke Krista Kralja

Foto: I.M./Tomislavcity