Foto: BHRT

Sakupljanjem pčelinjeg otrova bavi se tek nekoliko pčelara u regiji. Vrlo uspješan u tome je Sulejman Jakupović iz Kozaruše kod Kozarca, koji taj proces izvodi na potpuno human način.

Riječ je o vrlo skupocjenom i traženom proizvodu koji se koristi u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, a Sulejman ga godinama izvozi u Sjedinjene Američke Države.

Nepravilna uporaba ove količine pčelinjeg otrova bila bi kobna za čovjeka, ali kada se koristi na pravilan način ova supstancija je lijek za mnoge bolesti. Pčelar Sulejman ga za potrebe američke farmaceutske industrije prikuplja godinama i to uz pomoć aparata koji je sam osmislio.

“Pčelinji otrov prikupljam na potpuno human način koristeći aparate koji daju frekvenciju stršljena i pčele imaju osjećaj da brane košnicu od stršljenova, ubadaju ploče odnosno staklo gdje ne ostaju žalci i pčele nastavljaju potpuno normalno živjeti čitav svoj život”, ispričao je Jakupović za BHRT.

Da bi se dobio jedan gram pčelinjeg otrova potrebno je čak 90.000 uboda pčela pa i ne čudi što je njegova cijena na svjetskom tržištu visoka. Jedan kilogram doseže cijenu i do 50.000 eura. Vrlo je tražen na svjetskom tržištu, a koristi se u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

Foto: BHRT

“Gram otrova je trenutno oko 50 eura na svjetskom tržištu. Za dobiti kilogram otrova treba imati oko 200 košnica. Ja godišnje proizvedem oko dva kilograma, nešto malo više, i pčelarski otrov prodajem po 50.000 eura”, kaže Jakupović.

Jedan je od rijetkih pčelara na ovim prostorima koji sakupljaju pčelinji otrov. U šali kaže da nakon 11 godina može reći da nešto zna o tom specifičnom zanatu.

“Mogu slobodno reći da su na mom pčelinjem otrovu dvije djevojke doktorirale. Jedna je branila temu “Pčelinji otrov u liječenju karcinoma”, gdje je potpuno utvrđeno da pčelinji otrov uništava karcinom u roku od 20 minuta. A, druga djevojka je doktorirala na temi multipleskleroze, što je jako teška bolest, gdje je dokazano da multiplukslerozu liječi pčelinji otrov”, ističe Jakupović.

Veoma je učinkovit, kaže, u liječenju autoimunih bolesti, visokog krvnog tlaka, proizvodnji seruma.

Apitoksin tražen je zbog ljekovitih svojstava, ali ga nema dovoljno jer je nažalost sve manje pčela u svijetu. Malo je i pčelara koji se bave tim poslom jer nepravilno sakupljanje može napraviti velike štete u pčelinjacima.

BHRT/Slobodna Dalmacija