„Obzor 2020“ (Horizon 2020), najveći je program za istraživanje i inovacije dosad u Europskoj uniji, kako bi se poboljšalo svakodnevni život milijunima ljudi u Europi i diljem svijeta, piše Fenix-magazin.

Potpora se nudi mladim i iskusnim istraživačima kako bi razvili svoje znanstveno istraživačke karijere. Među njima je i 27-godišnja Hrvatica iz Linza  Patricia Papić. Mlada molekularna biologinja, koja već godinu dana radi u poslovnom klasteru medicinske tehnologije kod Business Upper Austria – Gospodarska agencija GmbH Gornja Austrija, fokusiranog na digitalno zdravlje i potporu tvrtkama ne samo u ovoj austrijskoj pokrajini nego i cijeloj Austriji i inozemstvu. I to u sklopu projekta „DIGI-B-CUBE“ obuhvaćenim Okvirnim programom Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020.

„Ovaj projekt bavi se digitalizacijom medicinske dijagnostike i pruža potporu malim i srednjim poduzećima s ovih područja u vrijednosnim bonovima do 60.000 eura“, rekla je Patricia Papić istaknuvši:

„Dugoročni cilj je digitalizacija malih i srednjih poduzeća kako bi bila uspješnija i konkurentnija na austrijskom i inozemnim tržištima“.

Suradnja istrživačkih timova

Mlada hrvatska istraživačica, i sama svjesna da se jedino uz pomoć istraživanja Europske unije i poticanjem suradnje među istraživačkim timovima različitih zemalja može doći do vrhunskih inovacija, pozvala je sve zainteresirane za rad na projektu „DIGI-B-CUBE“ i one koji traže partnere za navedeni projekt da se besplatno registriraju na digibcube.eu

Radi se o projektu br. 824920, obuhvaćenim programom EU-a za istraživanje i inovacije Obzor (Horizon) 2020.

Patricia Papić rođena je 1993. godine u Tomislavgradu u Bosni i Hercegovini. Molekularnu biologiju studirala je u Salzburgu i Linzu. Radila je i u GE Healthcare u gornjoaustrijskom gradiću Paschingu nedaleko Linza kao praktikantica za sigurnost, zdravlje i okoliš. Nakon toga se je vratila u Mozartov rodni grad gdje je radila kao asistentica i zamjena direktorici žena austrijske Narodne stranke (ÖVP)u Salzburgu. Potom ponovno odlazi u Linz, gdje sada radi kao projektna menadžerica u klasteru medicinske tehnologije u austrijskoj saveznoj pokrajini Gornjoj Austriji.

Fenix-magazin/Snježana Herek