Sošice, 23.8.2014 - Komemoracijom za žrtve komunistièkih zloèina kod jame Jazovka na Žumberku, kojoj je prethodila komemoracija žrtvama ustaškog terora takozvane Nezavisne države Hrvatske, završilo je obilježavanje Europskog dana sjeæanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. foto FaH/ Mladen VOLARIÆ / ua

Kako neslužbeno doznajemo, tijela preko 800 žrtava partizansko-komunističkih egzekucija tijekom i nakon završetka Drugog svjetskog rata ekshumirani su iz Jame Jazovka nedaleko Sošica na Žumberku. Riječ je o ranjenicima i medicinskom osoblju zagrebačkih bolnica te zarobljenim ustašama i domobranima.

Speleološko istraživanje i ekshumaciju posmrtnih ostataka provela je uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja.

Podsjetimo, posmrtne ostatke u jami Jazovka otkrio je 1989. karlovački speleolog Mladen Kuka, a kasnije je utvrđeno da su žrtve bile vezane žicom te većinom likvidirane metkom u potiljak. Tada se spominjao broj od oko 476 žrtava u Jazovki (sada ih je pronađeno 800). Pretpostavlja se da je sada velik broj tijela pronađen i u dubljim dijelovima jame. Jazovka je duboko 40 m, a razmak između otvora i prvog sloja kostiju iznosi 30 m.
S obzirom na ratni zločin koji se u njoj dogodio, zaštićeno je kulturno dobro.

Posmrtni ostaci prebačeni su u zavod za sudsku medicinu.

Za tri časne sestre koje su bačene u Jazovku unutar Katoličke crkve u tijeku je proces za proglašenje blaženima. Riječ je o Liphardi HorvatKonstantini Mesar i Geraldi Jakob koje su bile njegovateljice u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, prenosi Narod.hr.