Papa Franjo, govoreći u jednom od samo dva grada pogođena atomskom bombom u povijesti, pozvao je u nedjelju na ukidanje nuklearnog oružja rekavši kako je njegovo puko posjedovanje izopačeno i neodrživo.

“Posjedovanje nuklearnog i drugog oružja za masovno uništenje nije odgovor na čežnju za mirom”, rekao je Franjo u poruci u Nagasakiju u Parku hipocentra atomske bombe, mjestu detonacije bombe koju su Sjedinjene Države bacile 9. kolovoza 1945. usmrtivši 27.000 ljudi.

“Naš je svijet obilježen perverznom dihotomijom koja pokušava obraniti i osigurati stabilnost i mir putem lažnog osjećaja sigurnosti potpomognutim mentalitetom straha i nepovjerenja”, rekao je papa govoreći na jakoj kiši, piše Hina.

“Mir i međunarodna stabilnost nespojivi su s pokušajima stvaranja straha od zajedničkog uništenja ili prijetnje totalnim istrebljenjem”, rekao je.

Nagasaki je bio drugi grad na koji je bačena atomska bomba za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Kasnije u nedjelju papa bi trebao posjetiti Hirošimu, poprište prve eksplozije u kojoj je na mjestu ubijeno oko 78.000 ljudi, javlja Hina.

Oko 400.000 drugih umrlo je na kraju od radijacijskih bolesti i ozljeda uzrokovanih dvjema bombama koje je Amerika bacila u nastojanju da privede rat kraju.