Ugledni znanstvenik Igor Rudan na svom je Facebook profilu pohvalio hrvatsku strategiju obrane od koronavirusa i poručio da je njegova druga domovina Velika Britanija sada u teškoj situaciji zbog čega se mora aktivnije uključiti u tamošnj zbivanja.

– Ovo sam čekao već neko vrijeme: dakle, nakon 6 tjedana otkad je virus prvi puta potvrđen u Hrvatskoj, nalazimo se prema rezultatima obrane u “društvu” najuspješnijih zemalja svijeta, kako to ova slika i prikazuje: uz nas su Singapur, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Hong Kong, Novi Zeland i Estonija. Drago mi je da ljudi vide da mi, Hrvati, možemo ne samo biti u finalu svjetskog prvenstva u nogometu, već i među najboljima u zdravstvenoj zaštiti svog stanovništva. Ipak, preduvjet je, naravno, da se stvari daju u ruke ljudima koji nešto ipak i znaju – poručio je Rudan

“Nevjerojatnim sam se spletom okolnosti zatekao na odmoru u Zagrebu baš 25. veljače, s prvim slučajem virusa u Hrvatskoj. Pokušao sam iskoristiti ta dva tjedna za što bolju edukaciju stanovništva o pandemiji, a nastavio sam s time i iz Velike Britanije daljnja tri tjedna. Drago mi je da sam stekao toliku publiku (…). Sada je Hrvatska u neusporedivo boljoj situaciji od mnogih drugih mjesta na svijetu, a ja u svojoj profesiji moram uvijek ići tamo gdje sam najpotrebniji.

Moja druga domovina, Velika Britanija, u teškoj je situaciji, trebam se sada uključiti puno aktivnije i u zbivanja ovdje. Također, epidemijski val sve više se širi i siromašnim zemljama, a one su moje područje profesionalnog zanimanja, treba nekako pomoći i njima. A i časopis mi je zatrpan radovima koje treba što prije objaviti kako bi pomogli svima u svijetu u borbi s COVID-19. Sve su to novi prioriteti”, navodi znanstvenik.

Poručuje da od danas nastavlja pomagati Hrvatsku radom u znanstvenom savjetu Vlade i pisanjem za Večernji list, ali dok se za COVID-19 ne pronađe neko dobro rješenje, neću imati više puno vremena za društvene mreže u Hrvatskoj

– Nakon ovih nevjerojatnih šest tjedana, Hrvatska stoji jako dobro, ali nemojmo se nikako opustiti. Jako je puno posla još pred svima nama da smislimo kako se izvući iz ove situacije. No, veseli me da su struka i znanje do sada u Hrvatskoj ovako dobro odradile svoj posao i dali vidljive rezultate, kamo sreće da se na njih oslanjamo i u svemu drugome što radimo – naglašava Rudan.

slobodnadalmacija.hr