Da automafija i dalje ne miruje ukazuje i podatak da je za samo 24 sata u noći između 1. i 2. travnja na području Federacije BiH evidentirano šest krađa automobila.

Inače, prema podacima Federalne uprave policije dostupnim na njihovoj internet-stranici, na području Federacije BiH, u razdoblju od siječnja do prosinca 2018. godine, evidentirana su 494 krivična djela krađe motornih vozila, što predstavlja smanjenje za 24,46 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, piše Avaz.

Za ova kaznena djela prijavljeno je 76 osoba, što je manje 21 ili 21,65 posto u odnosu na uporedno razdoblje 2017. godine

U Sarajevu je u 2018. godini registrirano 279 teških krađa vozila, od toga su 74 vraćena vlasniku te je navedeni broj, u odnosu na 2017., smanjen za 152 ukradena vozila.

U prošloj godini u Tuzlanskoj županiji ukradeno je 97 vozila, u Herecegovačko-neretvanskoj 43 i Zeničko-dobojskoj 35 vozila. Prema statistici, i dalje se najčešće kradu Volkswagenova vozila, a prošle godine ih je ukradeno 261. Slijede Škoda, kojih je ukradeno 60, potom BMW, kojih je ukradeno 44, te 31 Audi.

Tijekom veljače 2019. godine Federalna uprava policije raspisala je 17 potraga za motornim vozilima, a obustavila sedam potraga za automobilima. U siječnju su bile raspisane 32 potrage za vozilima, a 14 ih je bilo obustavljeno.

Automafija prilikom krađe vozila koristi već prethodno ukradene automobile s nepripadajućim registarskim tablicama.

Grupe koje vrše ova kaznena djela, najčešće su maskirane te naoružane pištoljima i automatskim puškama. Jedan od izvršitelja iz grupe čuva stražu dok drugi vrši nasilno otvaranje, obično vozačevih vrata, tako što presiječe lim ispod šteke vrata, nakon čega onesposobe mahanizam brave ili podesnim predmetom prave pritisak na sam uložak brave pa je tako onesposobe.

Po ulasku u vozilo, kriminalci takozvanim dekoderom zaobilaze ili deaktiviraju imobilizator elektronskog uređaja u vozilu, koji spriječava pokretanje pogonskog motora bez originalnog koda, koji se nalazi u memoriji ključa vozila, piše Avaz.

Nakon što ukradu vozilo, skrivaju ih na unaprijed pripremljenim lokacijama, unajmljenim garažama, parkiralištima i slično. Jedan dio vozila preveze se izvan granica BiH, jedan dio se krivotvori na druge dokumente, a jedan dio se rastavi i proda u dijelove, dok se jedan dio vrati putem novčanog otkupa.

Dio vozila pronađe i policija koja savjetuje vlasnike da se sami ne upuštaju u povrat vozila zbog velikog rizika kojem se izlažu u kontaktu s kriminalcima.

bljesak.info