Na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća u trećoj točki dnevnog reda došlo je do djelomičnog otpisa duga za komunalnu naknadu. Kako ovaj prijedlog nije bio na kolegiju, očito se radi o nekoj na vrat – na nos odluci. Konkretno, vladajući su otpisali dug koji zbog zastare i onako ne mogu utužiti. Dug mlađi od 3 godine stornirali su iz trgovačkih knjiga, ali se očito nadaju da će ga naplatiti.

Naravno da ništa neće utužiti i naplatiti, jer komunalna naknada kakvu je općina Tomislavgrad uvela i na način na koji je sprovela nije legalna, ali očito naše vladajuće to ne brine mnogo. Oni po ćeifu donose odluke, ne sprovode ih, pa ih ukidaju, ne uzimajući pritom nikakve zakonske okvire u obzir.

Samo da podsjetim, još prije četiri mjeseca organizirali smo javnu raspravu na ovu temu, te preko vijećnika Ivice Kelave tražili od vijeća da kompletno poništi spornu odluku, koja je donesenu još 2007 godine. Naravno da je prijedlog odbijen, ali su ovim veslanjem unazad valjda shvatili, da ipak nisu Bogom dati.

Ispadaju kosturi iz ormara

Odluka Vijeća o otpisu duga pored toga što je donesena, još jednom očituje maćehinski način, kojim se upravlja Tomislavgradom.

Prema ovoj odluci vladajućih, Općina je oštećena za otpisani iznos, a on nije nimalo bezazlen. Otpisani dug iznosi 783.000 KM, prema tome je Tomislavgrad zakinuta za ovaj iznos i prvi vladajući bi morali podignuti kaznenu prijavu i to protiv sebe samih. Poznajući ih, to je teško za očekivati.

Ovaj slučaj jako podsjeća na slučaj gradske ljekarne, u kojem je općinsko poduzeće, zbog nečijeg (ne)rada godinama gomilalo dugove i tako nanijelo Općini štetu u iznosu od oko 600.000 KM.

Da u ovom vremenu ispadanja kostura iz ormara nešto nije uredu govori  i činjenica da prvi čovjek Općine, koji drži sve konce u rukama, pod svaku cijenu pokušava napustiti ovaj tonući brod.

Također želim naglasiti, i ako je inače rječit na sjednicama Vijeća, na ovu temu je šutio kao zaliven.

I građani na udaru!

Surov i arogantan odnos vladajućih posebno se očitovao kad su našem građaninu I.B., koji živi i radi u inozemstvu napravili ovrhu nad bankovnim računom, i to zbog duga za komunalnu naknadu. Što je najgore, ovo su učinili samo par dana prije nego što su donijeli odluku o otpisu toga istoga duga.

Konkretno, gospodin I.B. kako živi u inozemstvu nikad nije dobio tužbu u ruke ili poziv na sud, a sud je na osnovu općinske tužbe donio presudu zbog propuštanja i to na ukupan  traženi dug za komunalnu naknadu. Znači i na onaj dio koji je po novom otpisan. Nakon toga su službe pokrenule ovrhu i čovjeku skinuli sve što je imao na računu.

Ovim činom je Općina nekome nešto naplatila, a nekom drugom otpisala. Ne treba biti neki poseban pravni stručnjak da se shvati, da se radi o kaznenom djelu diskriminacije. Naravno da će i ovo završiti na sudu, ali ipak žalosti činjenica kojim pokvarenim metodama se služe da dođu do njima najdražeg, a to je naš novac.

Također bi istaknuo činjenicu da vladajući u svojoj odluci niti jednom riječi nisu spomenuli građane koji su uredno plaćali komunalnu naknadu. Niti su im ponudili beneficije, niti povrat novca. Prijedlog vijećnika Ivice Kelave, da se to učini glatko je odbijen. Ovim činom su upravo „uredne“ građane degradirali i na neki način proglasili ludima.

Ovakvim radom načelnika i aktualne većine u Općinskom vijeću, uvodi se opasna praksa nepoštivanja važećih zakona i ljudskih prava, što vodi u stanje pravne nesigurnosti i građanskog neposluha, koji se na neki način i očituje masovnim odseljavanjem. O tome, da se ovakvim potezima narušava i onako loš ugled općinskog poglavarstva ne treba posebno isticati.

Stoga ovim putem pozivam vladajuće da u što kraćem roku organiziraju javni sat, kako bi narodu objasnili neke svoje odluke. Napominjem da je dužnost svih javnih osoba izvještavati javnost o svome djelovanju.

Nadam se skorom pozivu.

Marko Bagarić