Dana 23.11.2020. godine policijski službenici Federalne uprave policije su poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a pod nadzorom Kantonalnog Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanskog kantona započeli s realizacijom operativne akcije kodnog naziva ”Inpact”, a vezano za dokumentiranje osoba koja se sumnjiče za izvršenje kaznenih djela ”Organizirani kriminal” iz člana 342., a u vezi s kaznenim djelima ”Iznuda” iz člana 295., ”Prijevara” iz člana 294., ”Otmica” iz člana 180. Kaznenog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju Federalne uprave policije.

Postupajući po Naredbi Kantonalnog suda u Mostaru, izvršeni su pretresi na devet lokacija na području Mostara, te je lišeno slobode osam osoba iz Mostara inicijala S.D. (1978.), A.Š. (1987.), A.F.(1991.), R.D. (1970.), M.V. (1979.), V.D. (1975.), Đ.D. (1982.) i E.M. (1972.), koji se sumnjiče da su se u mjesecu ožujku 2020. godine, planski udružili u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, na način da su od jednog od poduzetnika iz Mostara preuzeli dug prema trećoj osobi od kojeg su prvenstveno iznudili putničko motorno vozilo marke ”Audi A6” i novčani iznos od 3.400 KM, a nakon čega su se usmjerili na naprijed spomenutog poduzetnika, te od istog na nezakonit način prisvojili putničko motorno vozilo ”BMW” čija je vrijednost cca 30.000 KM, i novac u iznosu od 2.000 KM.

Prilikom pretresa do sada je pronađena NN materija koja svojim izgledom asocira na opojnu droge ”amfetamin” i ”cannabis sativa L” vaga za precizno vaganje, ručni raketni bacač, oružje, municija, veća količina novca i drugi predmeti koji potiču ili su korišteni prilikom izvršenja predmetnih kaznenih djela, a koji će biti korišteni kao dokaz u kaznenom postupku.

Osobe lišene slobode će biti kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Sarajevu i Mostaru, nakon čega će u zakonskom roku biti predane na dalju nadležnost Kantonalnom tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Značajnu područku prilikom realizacije ove operativne akcije su pružili pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, stoji u priopćenju Federalne uprave policije.

Uhićenjem ove grupe posebno se bavi Dnevni avaz, koji je o ovoj temi napisao nekoliko članaka.

Tako se u članku “Tko je uhićeni Sado Đugum” navodi i sljedeće:

U dobro organiziranoj i složenoj policijskoj operaciji kodnog naziva „Inpact“ uhićen je Sado Đugum, koji je označen kao šef kriminalne grupe, a među privedenima je i Dženan Demirović poznati mostarski kriminalac.

Sado Đugum odavno puni stupce crne kronike, a javnosti je poznat i zbog ugrožavanja sigurnosti.

Pripadnici policije Zapadnohercegovačke županije uhitili su Sadu Seferovića (koji se predstavlja i kao Sado Đugum), u travnju prošle godine zbog ugrožavanja sigurnosti.

Đugum je uhićen nakon što je duže od pola godine bio pod policijskom prismotrom. I odranije je javnosti bio poznat, a u medijima je predstavljan kao član bajkerske grupe „United Tribuns“, o čemu je i pisao “Avaz“.

Njemačka policija proglasila je ovu organizaciju mafijaškom i trećom po opasnosti u Europi. No, Đugum-Seferović negirao je ranije da njihova organizacija predstavlja opasnost. Prema pisanju medija, Đugum-Seferović živio je na relaciji Beograd – Sarajevo – Njemačka, gdje je navodno rukovodio „United Tribunsima“.

Nakon što je “Avaz” objavio ove informacije, redakciji se javio Sado Seferović i demantirao da je uhićen zbog ugrožavanja sigurnosti.

– Sada imam neki normalan život, izjavio je tada Seferović.

Inače, kako je rekao za “Avaz”, vlasnik je jednog lokala u Sarajevu, firme za rentanje automobila i nekretnina, te vodi obiteljski život.

Zanimljivo je da je uhićeni Sado glumio u filmu o hajdučkom junaku Mijatu Tomiću „Hajduk“, koji je prikazivan i publici s ovih područja u europskim zemljama. On u tom ostvarenju glumi kadiju i zapovjednika duvanjske regije.

Federalna uprava policije/Avaz