Slovenci su u Banjoj Luci otkrili svoj porezni raj. U protekle dvije godine otvorili su stotine tvrtki daleko od očiju slovenskih poreznika, ali i od javnosti Republike Srpske, piše portal Capital.ba.

Njihove kompanije nemaju broj telefona, internet stranice, niti ureda. Na adresama na kojima su prijavljene uglavnom ne postoje nikakva obilježja pomoću kojih bi se moglo utvrditi da se tu nalaze.

Prema istraživanju portala, u posljednje dvije godine u najvećem gradu RS otvoreno više od 200 kompanija u vlasništvu Slovenaca.

Dobar dio njih ostvario je značajne prihode. Samo u banjalučkom naselju Borik, u ulici Relje Krilatice u poslovnom kompleksu TC Borik prijavljeno je dvadesetak tvrtki među kojima su Pro Cross Shop, koji se bavi iznajmljivanjem automobila, NGC, registriran za djelatnost poslovnog savjetovanja, Usluge AML, tvrtka koja se bavi inženjerskom djelatnošću te Undecim i VBO Marketing koji se vode kao tvrtke za marketing i propagandu.

U Upravi TC Borik rekli su da nikad nisu čuli za te kompanije, niti su kontaktirali s nekim tko ih zastupa.

Pomagali im knjigovođe

U istoj ulici prijavljene su i tvrtke BVT i SUB 1000, koje su također osnovali državljani Slovenije, ali ni njih se ne može pronaći, niti je netko od susjeda čuo za ta imena. Jednako je u Vidovdanskoj ulici. Prema službenom registru, samo na broju 53 trebalo bi se nalaziti čak dvadesetak kompanija.

Tu su prijavljeni i Agencija za promociju i reklamu Siden, trgovina parfemima i kozmetikom Nutri Vision, poslovno savjetovalište PrimeSoccer Management, SEMA International, koja se bavi organizacijom sajmova i poslovnih događaja, te RB montaža koja izvodi električne radove.

Međutim, na navedenoj adresi nema njihovih zastupnika. Poslovnim prostorima u tom objektu upravlja kompanija Malprex u kojoj kažu da nema slovenskih tvrtki na njihovoj adresi.

Dalje, u Ulici Krajiških brigada prijavljeno je 16 kompanija, ali nema nikog tko bi potvrdio da je barem čuo za njih. U Banjoj Luci ima još sličnih adresa s prijavljenim fantomskim slovenskim tvrtkama.

Deseci takvih su kao svoje sjedište naveli ulice Brace Potkonjaka, Cara Lazara, Dunavsku, Omladinsku, Šargovačku i brojne druge.

S druge strane, knjigovođe koji uime slovenskih građana vode njihove poslove uglavnom su prilikom osnivanja navodili adrese svojih ureda i tako im izlazili ususret. Tako je u naselju Obilićevo na jednoj adresi knjigovođa registrirao sedam tvrtki, čak je i istaknuta ploča s njihovim imenima.

Postupak registracije tvrtki u Republici Srpskoj pokreće se podnošenjem prijave s potrebnom dokumentacijom Agenciji za posredničke, informatičke i financijske usluge (APIF).

U agenciji kažu da se sjedište, odnosno točna adresa tvrtke, navodi kao obvezan podatak u osnivačkom aktu, a nadležni sud provjerava usklađenost sa zakonom.

Međutim, kako su rekli u Okružnom privrednom sudu u Banjoj Luci u kojem su registrirane navedene kompanije, oni ne provjeravaju točnost adrese. U slučajevima prijava lažnih adresa nadležni su MUP RS i okružna javna tužiteljstva.

Poslove ugovaraju u Sloveniji

Jasno je da je razlika u porezima u RS i Sloveniji jedan je glavnih motiva za osnivanje navedenih tvrtki, a ne poslovni interes za suradnju s tvrtkama u RS. Poslovi se, kako doznaje portal, ugovaraju u Sloveniji, a platni promet se obavlja preko računa tvrtki u RS.

Porez na dobit u Republici Srpskoj je deset posto i oporezivanje se obavlja samo jednom. U Sloveniji taj porez iznosi 20 posto, plus dodatnih 27 posto, ako se povećava dividenda.

Tako, ako se preko tvrtke u Banjoj Luci ostvari dobit od milijun eura, poduzetniku u BiH ostane 800.000 eura, a u Sloveniji pola od toga.

No nije samo porez na dobit jedini motiv za otvaranje tvrtki u Banjoj Luci. Neke su otvorene da bi se kupio automobil koji vlasnik na ime tvrtke iz RS vozi po Sloveniji i Europi.

Naime, ako se u Njemačkoj kupi automobil od 100.000 eura i uveze u BiH, plaća se samo 17 posto PDV-a. U Sloveniji, njihov državljanin mora platiti 36 posto poreza na luksuz i dodatnih 22 posto PDV-a, što znači da mora platiti porez koji iznosi 60 posto cijene vozila.

Najvažniju ulogu u masovnom otvaranju slovenskih tvrtki u RS ima Rok Snežič, kontroverzni slovenski poduzetnik iz Maribora i prijatelj Janeza Janše, premijera Slovenije, navodi Capital.ba.

‘Sve je u skladu sa zakonom’

Zbog sumnjivih poslova Snežič je postao zanimljiv istražnim tijelima u RS i Sloveniji. Suvlasnik je kluba Capo u Banjoj Luci i osnivač tvrtki Isplata odšteta i Moj pravnik.

Spominjao se kao ključna osoba u aferi o posudbi 450.000 eura koje je stranka Janeza Janše dobila preko Dijane Đuđić iz Prijedora. Zbog te posudbe Slovenska demokratska stranka kažnjena je sa 20.000 eura kada je sud utvrdio da je prekršen Zakon o političkim strankama.

Snežič je za Capital.ba potvrdio da je posredovao u brojnim slučajevima u kojima su državljani Slovenije odlučili preko Banja Luke sačuvati novac zarađen poslovanjem u Sloveniji. On kaže kako nije riječ o poreznoj utaji, već o poreznoj optimizaciji, te da je sve u skladu sa zakonom.

Prema njegovim riječima BiH je porezni raj jer ta zemlja nije članica OECD-a i ne podliježe obvezi razmjene bankovnih podataka.

poslovni.hr