Izraelski arheolozi u srijedu su otkrili utvrđenu građevinu iz vremena kralja Davida na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom koja baca svjetlo na granice biblijskog izraelskog saveznika.

Utvrda stara 3000 godina otkrivena je u blizini židovskog naselja Hispin u okviru pripremnih radova za izgradnju novog naselja i vjeruje se da je pripadala saveznicima kralja Davida Geshurima.

Lokalno iskopane bazaltne stijene čine metar i pol debele zidove kompleksa na vrhu brda, piše Hina.

Barak Tzin, koji je vodio iskopavanje za Izraelsku agenciju za starine, procjenjuje da se prostire na više od tisuću četvornih metara površine.

Arheolozi su pronašli veliki kamen s uklesanim figurama s rogovima koje šire ruke i kip žene koja drži glazbeni instrument, moguće bubanj.

“To nas povezuje s nalazima iz Željeznog doba”, kaže Tzin napominjući da su slični predmeti pronađeni u Bethsaidi “lokalitetu povezanom s glavnim gradom Geshurskog kraljevstva” koje se prostire zapadno od Hispina na sjevernoj obali Galilejskog mora.

Tzin kaže da nalazi pokazuju “obiteljske veze” Geshurskog kraljevstva i Davidova kraljevstva.

”Utvrda kod Hispina prva je takve vrste koja je otkrivena i predstavlja rijedak dio slagalice o golanskoj arheologiji. Taj je fenomen možda rašireniji nego što znamo. Istraživanje Golana još nije daleko odmaklo. tek ga počinjemo otkrivati”, rekao je.

Buduća otkrića mogla bi pomoći otkrivanju jasnijih granica Geshurskog kraljevstva.

“Vjerujemo da se to kraljevstvo prostiralo do Sirije i da se otkrivena utvrda nalazi unutar toga prostora. Slika postaje donekle jasnija”, dodao je.

bljesak.info