Republika Hrvatska nastoji poboljšati svoju javnu upravu. Kako bi u tome uspjela nastoji dobiti najbolje ljude i upoznati se s najboljim praksama. U tome nastoje pomoći i Hrvati razasuti diljem svijeta. Nakon 100 godina obitelji Lukšić u Chileu, rodio se praunuk u Zagrebu iz silne želje da se ne prekine s hrvatskim korijenima…

Kako bi pomogli svojem narodu, iz obitelji Lukšić angažirali su stručnjake sa Sveučilišta Harvard koji prvi put u povijesti izlaze iz SAD-a i dolaze u Hrvatsku kako bi educirali državne dužnosnike.

A Državnom školom za javnu upravu ravna rođeni Omoljanin i Duvnjak Rudolf Vujević, doktorant socijalnih politika i javne uprave na Pravnom fakultetu.

Više o ovome događaju piše zgprsten.

U zagrebačkom hotelu Esplanade svečano je otvorena radionica “Digitalizacije javnih usluga“, koja će se od 21. – 23. siječnja održavati u Državnoj školi za javnu upravu u Zagrebu, a vodit će je eminentni profesori sveučilišta Harvard Kennedy School of Government.

Program radionice za potrebe hrvatskog državnog i javnog sektora u digitaliziranju javnih usluga u konzultaciji s hrvatskom Vladom razradili su profesori sveučilišta Harvard Kennedy School of Government, a Sporazum su potpisali ravnatelj Državne škole za javnu upravu, Rudolf Vujević, te direktorica Izvršnog programa Harvard Kennedy School, Amy Capman.

Otvorenju radionice svjedočio je i premijer Andrej Plenković koji je tom prigodom zahvalio na angažmanu obitelji Lukšić, harvardskim gostima te ostalim organizatorima i sudionicima radionice Digitalizacije javnih usluga.

Kako je kazao premijer, zadovoljan je što će se na ovaj način malo više u hrvatskoj javnosti emancipirati rad Državne škole za javnu upravu, koja postoji već devet godina i važan je generator novih znanja za državne službenike i dužnosnike.

Uz to je naglasio da očekuje kako će ovo dati dodatnu prepoznatljivost i posebno naglasiti važnost cijeloživotnog obrazovanja kao jamstva uspješnijeg djelovanja u različitim profesijama, a ovdje je riječ o državnoj upravi.

Kako je nadalje istaknuo premijer, digitalizacija zauzima vrlo važno mjesto u Vladinom programu.

– Ona je u dobrom zamahu, no pravi rezultati koji će se osjetiti i u radu državne uprave i u koristima za hrvatske građane tek trebaju doći- poručio je premijer.

Raste broj korisnika i usluga kroz e-Građani

– Usvojili smo Strategiju e-hrvatska 2020 i njen Akcijski plan gdje je planirano 126 projekata u iznosu od 2,7 milijarde kuna iz raznih izvora financiranja – napomenuo je dodavši kako se radi na nizu projekata digitalizacije javne uprave, među kojima su najveći uspostava Centra dijeljenih usluga tzv. “državni oblak”, odnosno jedinstveno mjesto na kojem će se razvijati sve Vladine elektroničke usluge i osigurati međusobnu digitalnu razmjenu podataka svih vladinih tijela.

Napomenuo je kako je projekt vrijedan više od 360 milijuna kuna te da se većinom financira iz Europskog regionalnog razvojnog fonda.

– Naš sustav e-Građani, koji već koristi više od, 650.000 korisnika, omogućava personalizirani digitalni profil za svakog građanina i trenutno pruža 54 javne usluge, a broj usluga raste-rekao je Plenković, dodavši kako oko dva milijuna građana kojima je izdana elektronična osobna iskaznica mogu pristupit sustavu e-Građani s najvišom razinom sigurnosti kao i drugim digitalnim sustavima država članica EU.

Zdravstveni e–karton

Posebno je važno, ocijenio je, da će se ova radionica fokusirati na digitalizaciju u zdravstvu zbog njegove kompleksnosti.

– Danas već možemo ući u portal zdravlja koji liječnike obiteljske prakse povezuje s pacijentima i kroz digitalni profil u sustavu e-građanin nudi i mogućnost uvida u laboratorijske nalaze i propisane lijekove – rekao je Plenković i najavio kako je sljedeći korak povezivanje bolnica s liječnicima obiteljske prakse i omogućavanje uspostave cjelovitoga zdravstvenog e–kartona.

Ocijenio je kako bi ovakva usluga bila od vitalne važnosti za liječnike hitne pomoći te da bi omogućila bolju koordinacije zdravstvene skrbi prema kroničnim bolesnicima. S vremenom bi se postigle značajne uštede u zdravstvu kroz uklanjanje nepotrebnih postupaka u liječenju, napomenuo je.

Premijer je izrazio i zadovoljstvo što se, u kontekstu globalnog procesa digitalizacija, ova radionica održava u tjednu kad počinje Svjetski gospodarski forum u Davosu.

Tamo je, istaknuo je Plenković, jedna od ključnih tema 4. industrijske revolucija u okviru kojih su inovacije, digitalizacija i investicije, oni koncepti koji pojašnjavaju svijet u kojem živimo i nameću državama zadaću da se što brže prilagođavaju.

Ocijenio je kako jedino na taj način možemo ostvariti kvalitetu javnih usluga i konkurentnost našeg gospodarstva.

zgprsten.hr

Foto: Vlada RH