Oni koji su na vrijeme osigurali imovinu pretrpjet će znatno manju štetu

Nakon posljednje oluje proteklog vikenda, Croatia osiguranje poziva svoje osiguranike koji imaju policu osiguranja imovine a pretrpjeli su štetu da, ukoliko još nisu, što ranije prijave istu da bi se šteta mogla brže obraditi a imovina dovesti u prvobitno stanje, ili da se jave u najbližu poslovnicu, a kontakte mogu naći i na www.crosig.ba.

Protekli vikend Hercegovinu je pogodilo rijetko viđeno nevrijeme. Orkanska bura koja je dostizala brzinu i veću od 100 kilometara na sat nosila je sve pred sobom pričinivši veliku materijalnu štetu na brojnim objektima.

Po mnogim hercegovačkim gradovima i mjestima stradala su kućanstva, vjetar je ‘skidao’ crjepova s krovova kuća, ‘padale’ su i fasade sa zgrada, porušena stabla su uništila desetke automobila, a šteta na poljoprivrednim dobrima je također velika. Po informacijama s terena, najviše štete pretrpjeli su Tomislavgrad, Široki Brijeg, Trebinje i Mostar.

Prema riječima pomoćnika načelnika za civilnu zaštitu općine Tomislavgrad Joze Jakića, općinsko povjerenstvo za procjenu šteta je zaprimilo oko 80 zahtjeva za procjenu šteta nastalih u olujnom nevremenu. Procjenjuje se da je oštećeno oko 200 stambenih i pomoćnih objekata.

Važnosti osiguranja imovine

Nakon što su se u ponedjeljak i utorak vremenske prilike smirile, počela je sanacija oštećenih objekata, građevinski poduzetnici imaju pune ruke posla, a nema sumnje da će financijski udar na oštećene biti velik. Međutim, oni koji su imali osiguranu imovinu taj financijski udar će znatno manje osjetiti, što dovoljno govori o važnosti osiguranja imovine.

Razumljivo je da, ukoliko se na bilo koji način ugrozi ili uništi naša imovina, dolazi do neplaniranog financijskog troška koji nam može ozbiljno narušiti životni standard, a u najgorem slučaju i ostaviti nas bez krova nad glavom.

Ne prođe dan a da na stranicama crnih kronika ne budu vijesti s naslovima ‘Kuća izgorjela u požaru, obitelj ostala bez jedinog krova na glavom’. Svi se sjećamo velikih poplava koje su prije par godina uništile brojna sela i gradove u regiji. Ljudi su doslovno preko noći ostali bez svega. A velike štete nastale su i tijekom proteklog vikenda kada je orkanska bura poharala veći dio Hercegovine.

Rješenje postoji, ali obično se o njemu previše ne razmišlja. Riječ je jednostavno o osiguranju doma i imovine, koja su dostupna po vrlo niskim cijenama. Praktički, stan ili kuću možete osigurati za iznos jednog prosječnog mjesečnog telefonskog računa, s tim da osiguranje platite jednom godišnje! Praktički, ako vam je vjetar odnio fasadu ili krov s kuće, ukoliko ste osigurani, nećete osjetiti nikakav financijski udar.

Ukratko, kada se sve zbroji i oduzme najbolji jamac za miran i bezbrižan san, bilo da se nalazite u svom domu ili izvan njega, jeste osiguranje imovine kod osiguravajućih kuća.

Nakon posljednje oluje proteklog vikenda, Croatia osiguranje poziva svoje osiguranike koji imaju policu osiguranja imovine a pretrpjeli su štetu da, ukoliko još nisu, što ranije prijave istu da bi se šteta mogla brže obraditi a imovina dovesti u prvobitno stanje, ili da se jave u najbližu poslovnicu, a kontakte mogu naći i na www.crosig.ba.

Pogodnosti u Croatia osiguranju

Znate li da možete mirno spavati uz osiguranje imovine koje vrijedi stotine tisuća KM, a košta nekoliko KM mjesečno?

Primjerice, u Croatia osiguranju jednosoban stan možete osigurati po cijeni od 65 maraka godišnje, a dvosoban za 90 KM. Rizici koji su pokriveni osiguranjem su požar i udar groma, eksplozija, oluja, tuča (led), pad letjelice, manifestacije i demonstracije, poplave i bujice, klizanje tla i odronjavanje zemljišta, snježne lavine, izlijevanja vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, provalne krađe, razbojstva, obične krađe…

Naravno, polica osiguranja može obuhvaćati i dopunske rizike koji se posebno ugovaraju, a koji ‘pokrivaju’ sigurnost vašeg doma do najsitnijih detalja poput recimo ‘opasnosti od potresa’.

Osigurati dom i imovinu danas je posebno važno i zbog porasta stope kriminala u državi. Praktički ne prođe nijedan dan a da se ne opljačka neki stan, kuća, poslovni prostor, garaža… U slučaju da niste osigurali svoju imovinu šteta će vam u slučaju provale i krađe biti ogromna i nepovratna. Ne treba zanemariti ni požare i poplave. Mnoštvo je stanova i kuća s lošim i starim instalacijama, koje su takoreći prijetnja sigurnosti.

Croatia osiguranje je već dugo prisutno u regiji te dugogodišnje iskustvo i najbolja praksa su pridonijeli razvoju tvrtke, a samim time i pogodnosti klijentima. Veliki broj građana u BiH posjeduje vlastitu nekretninu, a vrlo mali postotak ih je osiguran. Međutim, Croatia osiguranje u posljednjih godina bilježi konstantan rast zaključenih imovinskih polica osiguranja.

Što mi točno omogućuje polica osiguranja imovine?

Policom Croatia Imovina možete osigurati kuću, stan, vikendicu, apartman i sve stvari koje služe za uređenje stana te za osobnu upotrebu i potrošnju, kao što su namještaj, kućanski uređaji i aparati i sl. Također, prema istim programima omogućeno Vam je i osiguranje turističkih apartmana i gostiju od posljedica nezgode!

Osiguranje kućanstva

Vaš dom, sa svim stvarima koje ste godinama pažljivo birali i sjećanjima koje ste u njemu stvarali, neodvojiv je dio Vas. Najčešće nismo niti svjesni koliko je sigurnost doma krhka i neprestanih opasnosti koje mu prijete. Iznenadni požar može u samo nekoliko minuta odnijeti ono što ste godinama stvarali i ostaviti Vas i Vašu obitelj bez udobnosti i sigurnosti na koje ste navikli.

Izrazite brižnost za životni prostor koji dijelite sa bližnjima jer prirodne sile mogu prouzročiti  velike štete koje će posebno pogoditi  one koji žive u vlastitoj kući/stanu i sami moraju plaćati sve popravke – zato nađite rješenje osiguranjem kućanstva kod Croatia osiguranja. Stvari u kući, odnosno stanu, koje služe za uređenje stana te za osobnu upotrebu i potrošnju (namještaj, kućanski aparati i uređaji, odjeća, gotov novac, dragocjenosti itd.) osnovnim osiguranjem su osigurani od 14 opasnosti: požar i udar groma, eksplozija, oluja, tuča (led), pad letjelice, manifestacije i demonstracije, poplave i bujice, klizanje tla i odronjavanje zemljišta, snježne lavine, izlijevanja vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, provalne krađe, razbojstva, obične krađe, odgovornosti. Uz osnovno osiguranje stvari u kućanstvu, mogu se ugovoriti i dodatna osiguranja boja, obloga, podova i stakla od gore navedenih opasnosti te kućanskih uređaja od šteta nastalih djelovanjem električne energije. Od šteta nastalih djelovanjem električne energije osim uobičajenih kućanskih uređaja (hladnjak, TV, perilica itd.) moguće je osigurati i stabilne klima uređaje. Stvari kućanstva moguće je osim u stalno nastanjenom stanu osigurati i u nenastanjenom stanu kao i u vikend kući i vinogradarskoj klijeti.

D.L.