Centar za građansku suradnju iz Livna i Udruženje građanki „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova od 2.3. do 11.3.2021. godine održali su mrežne sastanke u 10 općina/gradova, područjima na kojem će se u idućih 5 godina provoditi projekt „Zajedno za lokalni razvoj“. Riječ je o projektu koji je dio programa Snaga lokalnog (LoacalWorks) koji se provodi u Bosni i Hercegovini uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj/USAID-a.

Sastanci su održani u Posušju, Širokom Brijegu, Glamoču, Grudama, Ljubuškom, Bosanskom Grahovu, Drvaru, Livnu, Tomislavgradu i Kupresu, navodi se u priopćenju Centara za građansku suradnju Livno.

Sudionici sastanaka bili su predstavnici lokalne samouprave, mjesnih zajednica, organizacija civilnoga društva i lokalnih privatnih/javnih poduzeća, a cilj je formalno udruživanje navedena četiri aktera u Mreže za lokalni razvoj na području svake od deset općina/gradova. Mreže za lokalni razvoj  služit će svim akterima društva radi bolje suradnje, partnerstva, razmjene informacija i zajedničkoga djelovanja u svrhu pokretanja lokalnoga razvoja, rješavanja lokalnih problema i potreba zajednice.

“Dionici lokalnog razvoja, općinske uprave i odjeli za razvoj, mjesne zajednice, udruge ili organizacije civilnoga društva i lokalni privrednici/gospodarstvenici, pozvani su da se uključe u Mreže za lokalni razvoj na području svojih općina/gradova potpisivanjem Memoranduma o suradnji kojim se formalno pristupa Mreži i kojim se omogućuje razmjena informacija, edukacije, apliciranje za grantove iz projekta “Zajedno za lokalni razvoj” kao i drugih projekata”, kazala je Zulka Baljak, izvršna direktorica Centra za građansku suradnju te upoznala sudionike sastanaka s aktivnostima i ciljevima projekta kao i segmentom projekta koji se odnosi na poduzetništvo, društveno poduzetništvo i socijalna poduzeća te podršku koja je osigurana kroz ovaj projekt za četiri biznis plana s kojima će udruge/udruženja moći aplicirati.

Uz petogodišnju podršku kroz projekt “Zajedno za lokalni razvoj” radit će se na jačanju kapaciteta i resursa udruga/organizacija civilnog društva koje će biti voditelji Mreža za lokalni razvoj u svakoj od 10 općina/gradova kako bi naposljetku bili osnaženi pokretači promjena i voditelji lokalnoga razvoja.

Uz dugogodišnji rad u NVO sektoru i iskustvo rada u lokalnim zajednicama, Ivica Sivrić, iz REDAH-a (Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu), diplomirani agronom i aktivista  kroz primjere i iskustva u Bosni i Hercegovini govorio je o mogućnostima lokalno vođenoga razvoja: “Ovaj projekat i Mreže za lokalni razvoj su prilika da se na nivou općine/grada kreira temelj razvoja koji će uz suradnju i partnerstvo rezultirati pozitivnim promjenama u zajednici. Pet godina je dovoljan period za proces stvaranja povoljne klime i povjerenja koje je neminovno. Ljudi su osnovni resurs, a kroz umrežavanje, suradnju i partnerstvo, zajedničkim i efikasnim radom, možemo stvarati društveni kapital i pokrenuti razvoj lokalne zajednice”.

“U današnje vrijeme je mnogo javnih poziva za projekte dostupno i otvoreno, i toga će u budućnosti biti sve više, a mi moramo biti spremni, organizirani i osposobljeni da budemo konkurentni u apliciranju za projekte!”, rekla je Danka Zelić, predsjednica Udruženja građanki “Grahovo” te istaknula kako su projekt “Zajedno za lokalni razvoj” i Mreže za lokalni razvoj odlična prilika koju akteri u zajednici moraju prepoznati i iskoristiti te tim sudjelovati u razvoju lokalne zajednice.

“U periodu od tri mjeseca, CGS i UG „Grahovo“ su na području 10 općina proveli istraživanje gdje su uključili četiri grupe lokalnih aktera kako bi mapirali situaciju, stanje i potrebe te polazišne točke suradnje i aktivnosti kroz projekt „Zajedno za lokalni razvoj“, a rezultati istraživanja pokazuju kakvo je realno stanje. Glavni zaključak istraživanja je da dionici lokalnog razvoja u zajednici pojedinačno nemaju dovoljno kapaciteta i resursa kako bi pokrenuli lokalni razvoj, ali udruživanjem u mehanizam Mreža na području općina/gradova te samim tim udruživanjem i kapaciteta i resursa kojima raspolažu, zajedno mogu pokrenuti lokalno vođeni razvoj.” rekla je Ivona Mišković, projekt i media koordinator “Zajedno za lokalni razvoj” i dodala da će uskoro biti dostupna web stranica koja će služiti kao servis i instrument građanima, lokalnim akterima i Mrežama za lokalni razvoj, za razmjenu informacija, promociju i kao baza podataka.

Analiza odgovora predstavljena je u brošuri “Mapiranje resursa i kapaciteta dionika lokalnog razvoja” koju možete preuzeti OVDJE.

Kroz projekt “Zajedno za lokalni razvoj” uidućem periodu će biti organizirana edukacija za članice Mreža za lokalni razvoj na teme koje sami odaberu kao potrebne.

Svi zainteresirani dionici lokalnoga razvoja s područja deset navedenih općina/gradova (Županija Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županija) mogu kontaktirati Centar za građansku suradnju putem e-maila: cgs-li@tel.net.ba ili na broj telefona: 034/202-770 za više informacija i uputstvo za pristupanje Mrežama za lokalni razvoj.

Centar za građansku suradnju Livno