Lužani, njihovi zetovi, nevjeste i prijatelji – mladi i odrasli, svatko u svome društvu, i ovoga kolovoza okupili su se podno sela na tradicionalnoj Luškoj fešti. Imali su o čemu razgovarati, ipak je to susret pri kojem se mnogi vide jedini put u godini.

Naravno, neizostavni i najzanimljiviji trenutak ovoga događaja jeste izbor luškoga kneza koji će tu dužnost obnašati do iduće fešte. Tu je titulu odlukom petorice malih kneževa danas ponio Ivica Stanić – Brk iz loze Mijića.

Kao što je već vjerujemo poznato, biranje kneza seže u daleku prošlost i veže se za podrijetlo duvanjskih Stanića. Naime, prema podatcima kojima raspolažu, podrijetlo duvanjskih Stanića je s teritorija nekadašnje Poljičke Republike. Kod Poljičana je postojao ustroj gdje je Poljičku Republiku sačinjavalo 12 katuna, a u jednom dijelu uprave, svaki katun je birao svoga maloga kneza, a tih 12 katunskih knezova (katunara) ili malih knezova je na općem godišnjem zboru biralo velikog kneza. Lužani su to malo prilagodili svojoj veličini i svome stanju, pa su odredili da kneza bira 5 malih knezova, četiri iz različitih loza Stanića (Brkići, Antići, Mijići i Šoljci), te peti koji predstavlja sva ostala prezimena na Lugu (Bagariće, Križance, Protuđere, Tadiće i Kovče). Ovogodišnji mali knezovi bili su: Antiće je predstavljao Ivan Stanić Iminj, Mijiće – Ivica Stanić Brk, Brkiće – Ante Stanić Pelinkovac, Šoljke – Mile Stanić, te ostale Jure Bagarić Juki.

U bacanju kamena ove godine najuspješniji je bio luški zet, Josip Kovačević.

Pere Križanac Pega bio je pak najvještiji u potezanju klipa, a u skoku u dalj najuspješniji je bio Mile Stanić.

Ovonedjeljnoj bilješci iz duvanjskoga sela Luga dodajmo podatak da su Lužani obilno darivali kneza pa će od prikupljenog novca nadoknaditi troškove fešte, a ostatak dati za nastavak uređenja spomen doma i spomen parka u selu. Valja spomenuti da ju svoj doprinos dala i Lužanka udana u Bukovicu, Iva Bagarić koja je darivala paket knjiga. Prihod od prodaje Jakinog broća također ide za nastavak izgradnje spomen parka i spomen doma na Lugu. Kao i svake godine, Nikola Protuđer Bego donio je svoje rukotvorine iz Beča i ponudio na prodaju. I taj prihod ide za nastavak izgradnje spomeničkog kompleksa na Lugu. Hvala svima!

Više fotografija u galeriji.

Tomislavcity