Nakon potpisanog i zaključenog ugovora u ožujku 2022. godine između Vlade Hercegbosanske županije i gospodarskog društva Zero Emission AG, odnosno ugovora o formiranju novog zajedničkog poduzeća GET Holding i GET Zone, danas je u hotelu Novitas održana konferencija “BiH – Green Energy Partner for Europe”.

Konferenciji je nazočio predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin i ministri u Vladi: Gordana Nakić, Dijana Puzigaća, Draško Dalić, Momčilo Bajić, Mario Lovrić, Božo Perić i Milan Bašić. Također, nazočio je i predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije Jozo Ćosić, direktor GET Holding-a Pero Vrdoljak, šef korporacije za EU Stefano Ellero, švicarski veleposlanik Daniel Hunn, te predstavnici Njemačkog veleposlanstva.

Na početku konferencije nazočnima se obratio predsjednik Vlade Hercegbosanske županije i izrazio dobrodošlicu te istaknuo kako Hercegbosanska županija lagano ali sigurno zauzima mjesto pod suncem kad je u pitanju iskorištavanje bogatstva obnovljivih izvora energije.

„Nakon odlaska u Belgiju i Švicarsku, te obilazaka strateških partnera uvidjeli smo da se radi o ozbiljnim tvrtkama koje imaju instalirane kapacitete u obnovljivim izvorima energije svugdje po svijetu i ponosan sam što smo prepoznati u svijetu kao područje bogato prirodnim resursima poput vjetra i sunca“, kazao je predsjednik Vlade.

Vlada Hercegbosanske županije suvlasnik je 10% nominalne vrijednosti dionica zajedničkog poduzeća GET Holding i GET Zone kojemu je cilj promijeniti izgled županije kad je u pitanju iskoristivost obnovljivih izvora energije, odnosno iskorištenje zelene energije koje je prirodni potencijal Hercegbosanske županije. Također, namjera je pomoći regiji da postane strateški partner u Jugoistočnoj Europi koja pomaže u postizanju ciljeva UN-a i EU u pogledu klime i održivosti, poput zapošljavanja i gospodarskog rasta, pristupačne i čiste energije, inovacija i infrastrukture i kvalitetno obrazovanje, navodi se u priopćenju Vlade HBŽ-a