Hercegovina je zemlja koja u svojim nizinskim predjelima ima odličnu klimu ali i zemlju za uzgoj raznih kultura. Nakon revolucije sa smiljem koja i nije baš pokazala pretjerani poslovni uspjeh s obzirom na loš i neorganiziran otkup kao i odsustvo bilo kakvih jačih igrača koji bi se aktivno uključili i pomogli poljoprivrednicima barem u smislu otkupa, u Hercegovini se u javnosti pojavila informacija o suradnji poznate hrvatske prehrambene tvrtke Podravka i braniteljskih udruga i braniteljskih zadruga. Novinar ABCportala je pokušao saznati je li netko nešto i poduzeo na samim poljoprivrednim radovima ili je sve ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

U prvom kontaktu sa ekipom iz braniteljske zadruge ‘Dragovoljac’ iz Širokog Brijega saznajemo da je branitelji imaju projekt koji je itekako zaživio te da sve ide u pravom smjeru. Nešto kasnije smo se uvjerili u lijep primjer širokobrijeških branitelja članova ove zadruge koji se ne boje rada nego su zasukali rukave i organizirali se kako bi barem dio zapuštenih oranica pretvorili u plodna polja i plantaže.

Obišli smo plantažu na Mostarskom Blatu u blizini Širokog Brijega gdje nas je dočekao prizor o golemoj površini zasađenoj rajčicom za preradu. Upravo su u tijeku prskanja koja bi spriječila oboljenja na biljkama uzrokovana velikom vlagom. 100 kilometara instalacije kap po kap danonoćno natapa ove velike plantaže a vode (tekuće i podzemne) na ovom terenu ima u dovoljnim količinama. Treba napomenuti da je sama sadnja obavljena pod budnim okom stručnjaka iz oblasti poljoprivrede. Tu je i stroj koji se koristi za sadnju a sama berba plodova će se obavljati također strojno.

Na Blatu je trenutno najveća plantaža i prostire se na 12 hektara ili 120 duluma dok su u Ljubuškom i Kruševu zasađene plantaže od po 20 duluma, piše

ABCportal.info
FOTO Ivan RAMIĆ