U pet hrvatskih županija, Novalji, Senju i Karlobagu od danas su na snazi strože epidemiološke mjere koje će biti na snazi do 15. kolovoza, a produljen je period za istek potvrda o cijepljenju, odnosno preboljenju Covida-19 pri ulasku u zemlju.

Nove epidemiološke mjere odnose se na Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju, gradove Novalja i Senj te na općinu Karlobag, dok za ostatak zemlje vrijede ranije utvrđene epidemiološke mjere.

Na snazi je od danas zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 50 osoba na jednom mjestu ukoliko nemaju Covid potvrdu, dok je na svadbenim svečanostima taj broj ograničen na 15 osoba.

Covid potvrde obavezne su za sve sudionike i gledatelje na sportskim natjecanjima koji će se održavati u ovih pet županija.

Na okupljanjima na kojima sve osobe imaju Covid potvrde, dozvoljeno je okupljanje najviše 1.000 osoba, a za sva veća okupljanja potrebna je posebna suglasnost Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Sva događanja koja prelaze ograničenja Stožera u ovih pet županija trebat će biti odobrena ili od lokalnih ili od Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Stožer je donio i novu odluku kojom se mijenjaju uvjeti za ulazak u Hrvatsku. Produljilo se trajanje valjanosti potvrde o cijepljenju i preboljenju bolesti, pa se sada može ući u zemlju ako potvrde o primitku dvije doze cjepiva odnosno o preboljenju bolesti nisu starije od 270 dana. Prema prijašnjim uvjetima potvrda nije smjela biti starija od 210 dana. Isto tako, u odluci se precizira da putnici iz zemalja koje pripadaju 1. kategoriji moraju imati negativan nalaz PCR testa ne starijeg od 48 sati i obvezno ići u samoizolaciju, a putnici iz zemalja 2. kategorije pri ulasku u zemlju moraju predočiti negativan nalaz PCR testa koji nije stariji od 72 sata ili antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati, neovisno o cijepnom statusu ili preboljenju bolesti. U te zemlje spadaju Velika Britanija, Rusija i Cipar.