Izaslanstvo Uprave za pitanje branitelja Hercegbosanske županije te predstavnici županijske i općinskih udruga Hvidre s prostora Hercegbosanske županije danas  su na mjesnom groblju u Blažuju položili cvijeće i zapalili svijeće u znak sjećanja na pukovnika HVO-a Ivana Mamića – Ićole koji je prije pet godina nakon teške bolesti preminuo u 58. godini života.

Pukovnik Ivan Mamić – Ićola bio je član predsjedništva Hvidre HVO-a, predsjednik Hvidre Hercegbosanske županije, a pamti se kao jedan od osnivača 13. bojne HOS-a tijekom Domovinskog rata te njezinim ratnim zapovjednikom.

Svoje ratno djelovanje započeo je samim ustrojem Hrvatske vojske počevši od elitne postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske – bojne Zrinski te naknadno i IX. bojnom HOS-a u Splitu.

Na području BiH biva začetnikom osnivanja prvih postrojbi HVO-a te je kroz svoj ratni put, osim spomenute legendarne samostalne 13. bojne HOS-a, zapovijedao i 79. Domobranskom pukovnijom „Kralj Tomislav“ u Tomislavgradu.

Tijekom Domovinskog rata više puta je ranjavan, a i nositelj je brojnih visokih državnih odlikovanja za svoje dužnosti i učinjeno u stvaranju HV-a i HVO-a.

Jedan kratak period Ivan Mamić Ićola bio je načelnik Policijske uprave u Tomislavgradu nakon čega ulazi u politiku gdje je u više mandata izabran u Općinsko vijeće Tomislavgrad.

Osim sudjelovanja u Domovinskom ratu, branitelji ga u poslijeratno vrijeme pamte kao istinskog borca za njihova prava bilo to kroz državne institucije ili braniteljske udruge.

Hvida Tomislavgrad