Ove godine 3. veljače 2022. navršava se 100. obljetnica smrti poznatog hercegovačkog franjevca FRA DIDAKA BUNTIĆA (Paoča kod Čitluka 1871. – Čitluk, 3. veljače1922.)

Dana 9. listopada davne 1871. na Paoči je rođen dječak koji je na krštenju dobio ime Franjo, a u legendu je ušao kao fra Didak Buntić, dobrotvor Hercegovine, graditelj širokobriješke bazilike, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije na Širokom Brijegu, borac protiv nepismenosti, skrbnik za talentirane hercegovačke srednjoškolce i studente, spasitelj hercegovačke sirotinje, hrvatski rodoljub i domoljub, karizmatični preporoditelj, narodni zastupnik i provincijal. Drugim riječima, imao je odlike čovjeka i fratra, profesora i direktora, odgojitelja i prosvjetitelja, graditelja i spasitelja ovdašnje sirotinje. Imao je niz pozitivnih osobina koje su, kada se spoje, od Didaka činile pravoga genija pa stoga i ne čudi što su ga njegov zahvalni narod i subraća fratri prozvali Ocem Hercegovine.

Ukratko, bio je vjerski i politički vođa hrvatskog naroda u Hercegovini prvih desetljeća 20. stoljeća. Što god je činio, postalo je jedinstveno i utisnulo se u pamćenje zahvalnog mu naroda. Tako njegovo srce nije prestalo kucati, jer ono kuca u tisućama spašene sirotinje i njihovih nasljednika.

Povijest ga priznaje i pamti kao odgojitelja, graditelja, prosvjetitelja, te političkog, kulturnog, socijalnog djelatnika i provincijala.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA:

Obilježavanje stogodišnjice preminuća fra Didaka Buntića, u organizaciji Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM u suradnji sa župom svetog Blaža Gradnići, počet će u nedjelju, 30. siječnja, u Gradnićima, gdje će biti služena misa i održana tribina na temu poboljšanja poljoprivrednih djelatnosti u Hercegovini.

U ponedjeljak, 31. siječnja, od 9 do 16 sati bit će omogućen obilazak fra Didakove spomen kuće na Paoči i škole u Gradnićima u kojoj je završio prva dva razreda osnovne škole uz pratnju vodiča, nakon čega će uslijediti prigodan program u spomen na opismenjavanje hercegovačkog puka.

Međugorje-info.com