Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju u katoličkom gradskom groblju u Bugojnu počelo je obilježavanje 27. obljetnice stradanja, progona i zločina nad Hrvatima Bugojna. Počast stradalim bugojanskim Hrvatima odali su predstavnici koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HR-HB te brojno izaslanstvo HNS-a i HDZ-a BiH općinske, županijske, entitetske i državne razine vlasti, koje je predvodila zamjenica predsjednika HDZ-a BiH zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto.

Misu zadušnicu za sve stradale žrtve u župnoj crkvi sv. Ante predvodio je fra Nikica Vujica, definitor i ekonom Franjevačke provincije Bosne Srebrene, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

“Postrojbe tzv. Armije BiH iz Bugojna su tijekom rata protjerale 15 tisuća Hrvata, 311 hrvatskih civila i vojnika je ubijeno, a oko 2.000 hrvatskih zatočenika prošlo je torture nekoliko desetina logora u kojima su okrutno mučeni, ubijani, a oni najistaknutiji odvedeni su u nepoznato. Za njih 19, te još 16 civila traga se punih 27 godina”, navode iz HDZ-a BiH.

Zajedno s obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Bugojna, članovima Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a prisjetilo se srpnja 1993. godine, progona i stradanja kojeg su u ovom mjesecu proživjeli bugojanski Hrvati, ali i aktualnih događanja, pronalaska tijela nasilno odvedenih hrvatskih logoraša za čijim se tijelima traga već 27 godina istodobno s imenovanjem Selme Cikotića ministrom sigurnosti BiH.

“Cikotića kao ratnog zapovjednika postrojbi tzv. Armije BiH u čijoj odgovornosti je bilo Bugojno, bugojanski Hrvati terete za zločine po zapovjednoj odgovornosti, a dokumenti Tužiteljstva BiH koji su ovih dana izašli na vidjelo, potvrdili su kako je Cikotić protuzakonito brisan iz optužnice. Cikotić je imenovan unatoč protivljenju dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora”, ističu iz HDZ-a. Dodaju kako pronađeni posmrtni ostaci na Rostovu trebaju biti poruka da pravna država mora funkcionirati, a odgovorni za zločine biti procesuirani i izvedeni pred lice pravde.

“Iznimno je emotivno biti danas u Bugojnu, susresti se s obiteljima koje sve ove godine tragaju za tijelima svojih najmilijih. Prisjećajući se žrtava bugojanskih Hrvata, odajemo počast svim našim žrtvama koje još uvijek traže istinu i pravdu. BiH je država tri jednakopravna naroda i kao takva mora na jednak način tretirati sve žrtve, odnosno procesuirati odgovorne za zločin i mi ćemo na tomu ustrajati jer to je jedan od uvjeta izgradnje pravne države u punom kapacitetu”, kazala je Krišto.

Predvodeći misu zadušnicu za poginule i nestale hrvatske branitelje Bugojna, definitor i ekonom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Nikica Vujica usporedio je nestale bugojanske Hrvate s blaženim Alojzijem Stepincom jer, kako je kazao, svi su oni kao i kardinal Stepinac prošli proces neprihvaćanja, mržnje, progona i izrugivanja.

“Ništa nije ostalo sakriveno, tako ni tijela vaših nestalih, a zločin, zločinac i mržnja nikad neće imati zadnju riječ već ljubav i praštanje”, poručio je fra Nikica, navodi se u priopćenju.