sdr

Na današnji dan 1992. godine u eteru se prvi put oglasio duvanjski radio – Radio Tomislavgrad. Simbolično, u pet minuta prije ponoći. I evo nas još uvijek tu s ponekom sijedom ili gotovo potpuno sijedi. Nabralo se nemalih 27 godina, djelovalo u ratu i miru, iz podruma i tavana. Izvještavalo se o gospodarskim, kulturnim, športskim, vjerskim, političkim i inim događanjima, nerijetko i u izravnim prijenosima, katkada i s nedovoljno ljudskih i tehničkih potencijala, s više ili manje novinarskih znanja i vještina. Ali, nastojalo se dati najbolje od sebe i biti u službi javnosti. Ne treba zaboraviti da je s njegovih frekvencija i studija emitiran program Kupreškoga radija i Radija Drvar.

Nastojanja za pokretanjem radija na području ove općine bilo je i prije devedesetih, no za to u ondašnjemu komunističkom sustavu nije bilo sluha. A onda, kada je bilo najteže, kada je bilo teško na ovom mjestu postojati, nikunuo je i vinuo se Radio Tomislavgrad.

Brojni su novinari, suradnici, honoraci, volonteri i vježbenici prošli njegovim studijem i režijom, kao i njihovi gosti, govorili u njegov mikrofon, ali i sugerirali i predlagali kako bi programski sadržaj bio što bolji i u službi javnosti; stavljali se na raspolaganje u svakome vremenu, od ratnih do mirnodopskih dana. Ni danas nije puno drugačije, neki jednostavno vole Radio i osjećaju ga svojim. Hvala im na tomu!

Često možemo čuti kako je iznimno veliki doprinos ovaj Radio imao u vrijeme Domovinskoga rata, u vrijeme poplava i drugih prirodnih nepogoda koje su, nažalost, proteklih godina u više navrata pogodile i našu općinu. Srećom, više se  govorilo o drugim temama i prilikama. Bilo je puno ljepših i sretnijih trenutaka koje smo zabilježili, uvijek svjesni i onih koji nas nisu činili i ne čine radosnima.

Ovih dana Radio Tomislavgrad otvara novu stranicu, stvara program u novim prostorijama i u odavno potrebnim, željenim i primjerenijim uvjetima. Nadamo se da će ta stranica biti ispisana sadržajima na zadovoljstvo svih nas koji radimo u RTG-u i prije svega na zadovoljstvo onih koji nas slušaju.

Radiju, njegovim slušateljima, djelatnicima i suradnicima –  bivšim i sadašnjim, njegovim prijateljima i podupirateljima, najiskrenije čestitke u povodu ovoga dana! Radio je još tu, njegovi ste temelji i zidine. Sretan vam rođendan i još sretnija budućnost! Unatoč naslovu ovoga članka vjerujemo da ipak nikada nije kasno…

Zora Stanić/Tomislavcity