Hrvatska dopunska škola u Salzburgu jučer je nastavila s radom, nakon 20 mjeseci prekida zbog situacije u svezi koronavirusom. Na opće zadovoljstvo djece, nastavnika a i roditelja veliki broj djece okupio se u Crkvi sv. Andrije na Mirabellplatzu gdje se tradicionalno na početku školske godine svi skupa upoznaju s planom za iduću školsku godinu.

Sve nazočne pozdravio je fra Zlatko Špehar, župnik Hrvatske katoličke župe u Salzburgu u čijim se prostorijama i izvodi Hrvatska nastava. Istaknuo je važnost učenja hrvatskoga jezika i zahvalio nastavnicima na dugogodišnjem radu s djecom te pohvalio roditelje koji se trude da dovode djecu u ovu Školu.

Nastavnici su informirali roditelje i djecu o načinu rada i programa za ovu školsku godinu. Učenici su i ove godine podijeljeni u tri grupe ovisno o uzrastu. Nastavu koja se u Salzburgu održava već dvadeset i tri godine izvodi troje nastavnika: Kata Jelušić iz Odžaka, Ivica Vincetić iz Orašja i Mirjana Kukavica iz Tomislavgrada. Oni rade prema programu za nastavu na hrvatskome jeziku u inozemstvu, a ove Škola je jedino mjesto u Salzburgu gdje djeca mogu pohađati nastavu isključivo na hrvatskome jeziku jer u redovitoj školi nemaju te mogućnosti.

Škola djeluje pri udruzi Hrvata Hrvatskog centra i uz potporu HKŽ u Salzburgu a cilj joj je okupiti što više hrvatske djece na jednome mjestu radi učenja ali i međusobnoga upoznavanja.

Polaznici dopunske škole osim hrvatskoga jezika i gramatike uče i o hrvatskoj povijesti i zemljopisu. Oni koji imaju dara za glumu, pjevanje i recitiranje mogu to pokazati na raznim priredbama kojih će nadamo se biti i ove godine.

Važno je istaknuti da je ove godine Hrvatska dopunska škola u Salzburgu obnovila knjige i udžbenike za sve razrede što je uvelike obradovalo svu djecu a posebno prvašiće. Subvenciju od dvadeset tisuća kuna za knjige, na inicijativu Hrvatskog centra Salzburg,  dao je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Nastavnici ovim putem zahvaljuju svima koji su tome doprinijeli jer je im to veliko olakšanje u radu. Hvala i Božani Sliško iz Kongore  – izvršnoj urednici zagrebačke Alfe koja je zajedno sa svojim kolegama bila posrednik i velika pomoć pri nabavci i slanju ovih knjiga.

Mirjana Kukavica/Tomislavcity