Pemijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je tijekom današnjega posjeta HBŽ-u izjavio novinarima da Vlada FBiH suosjeća s glavnim problemom tog područja – odljevom stanovništva, prenosi Fena.

Novalić je naveo da je Vlada FBiH, između ostalog, financijski podržala kapitalne projekte završetka radova na sportskoj dvorani u Kupresu, vodovodne infrastrukture u Livnu i Bosanskom Grahovu, rekonstrukcije policijske stanice i izgradnje sportske dvorane u Glamoču, te pročišćavanja otpadnih voda u Tomislavgradu.

Dodao je da smatra da je nepotrebno da stanovništvo napušta ovu županiju s obzirom da ona raspolaže velikim turističkim, poljoprivrednim, vodnim i industrijskim potencijalima.

Kazao je da je prednost HBŽ-a što su mnogi uspješni poduzetnici i sportaši iz ovoga kraja i imaju namjeru tu ulagati, što je Vlada FBiH spremna podržati.

”Imamo veću osjetljivost spram županija koje imaju mali broj stanovnika i veće probleme jer je upravo zbog manjeg broja stanovnika teže održavati određene institucije”, istaknuo je Novalić.

Premijer HBŽ-a Ivan Vukadin rekao je kako je delegacija Vlade FBiH iskazala spremnost pomoći kad su u pitanju sve potrebe koje taj kraj ima. Pojasnio je da su sredstva koja su u prethodne tri godine dobili od Vlade FBiH iskoristili za sanaciju problema u zdravstvu, ali i za razvojne projekte poput vodoopskrbe, izgradnju cestovne infrastrukture, poticaje poljoprivredi, te se nada ubrzavanju procedura za izdavanje dozvola za izgradnju postrojenja za obnovljive izvore energije.

Novalić je treći put u posljednje dvije godine na području ove županije. Vlada FBiH razgovara s predstavnicima nižih razina vlasti s ciljem omogućavanja pomoći u projektima u kojim Federacija BiH, županije, gradovi i općine mogu zajedno učestvovati u cilju stvaranja boljih životnih uvjeta svim građanima i poboljšanja usluga koje niže razine vlasti pružaju građanima. Prije tri dana je treću godinu zaredom uplaćen novac županijama za strukturalne reforme i projekte od značaja za FBiH. HBŽ je u ove tri godine, od ukupno 600 milijuna KM, koliko je izdvajano iz proračuna FBiH za te svrhe županijama, dobio 22,08 milijuna KM, što je po 7.358.882 KM godišnje. Ovaj novac je ranijih godina bio namijenjen i za pomoć u ublažavanju negativnih posljedica pandemije i održavanje stabilnosti proračuna.

Osim toga, iz proračuna FBiH dodijeljeno je 69 milijuna KM pomoći općinama i gradovima u Federaciji BiH, od čega je u HBŽ došlo oko 6 milijuna KM (bez 2022. jer je u tijeku javni poziv za prijavu kapitalnih projekata). Ovaj novac se ravnomjerno daje, i to po 125.000 KM kao izravna pomoć proračunima općina i gradova, a u HBŽ -u je to godišnje iznosilo po 750.000 KM.

Za kapitalne projekte na području HBŽ-a, u 2020. je iz proračuna FBiH izdvojeno 1,43 milijuna KM, u 2021. godini 1,2 milijuna KM. Za kapitalne projekte u 2022. otvoren je javni poziv. Iz proračuna FBiH je kao pomoć zdravstvu u HBŽ dano 700.000 KM.

Pored toga, prema Zakonu o financijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, koji je ove godine na prijedlog Vlade usvojio Parlament FBiH, u naredne tri godine se za Županijsku bolnicu ”Dr. Fra Mihovil Sučić” u Livnu osigurava iz proračuna FBiH 6 milijuna KM. Za obrtnike koji posluju u ovoj županiji izdvojen je millijun KM. Za gospodarstvo, prema tzv. ‘korona zakonu’ i uredbi za pomoć ugroženim sektorima gospodarstva (izvozno orjentiranu industriju, poljoprivredu, turizam, promet) izdvojeno je 4 milijuna KM. Dakle, ukupna pomoć HBŽ-u iz proračuna Federacije BiH u 2020., 2021. i u aktualnoj godini, ne računajući novac od redovnih transfera iz resora, iznosi oko 34 milijuna KM.

Fena