Povodom Međunarodnog dana muzeja 2022. privatni Muzej „Čuvari starina“ u Livnu organizirao je Noć muzeja u kojoj su građani mogli besplatno razgledati stalni muzejski postav, ali i gostujuću izložbu duvanjskog Vikinga Stipe Pleića, koji je po uzoru na seriju Vikinzi počeo s izradom sjekira i mačeva ukrašenih nordijskim i slavenskim motivima.

Livanjski limar Izet Alić Kelje cijeli je život neumorno skupljao i izlagao starine. Prije 30 godina osnovao je muzej u obiteljskoj kući, a kako su se eksponati gomilali, oduzeli su dio kuće, avliju, vrt, a na koncu i limarsku radnju.

“Poslije njegove smrti ja sam naslijedio. Imamo preko 10.000 eksponata s kojim se ponosim, sa svakim eksponatom. Kad me neko upita koji vam je najdraži, meni su svi eksponati najdraži”, kaže Almir Alić, vlasnik Muzeja “Čuvari starina” u Livnu.

Uz stare fotografije Livna, knjige, ostatke rimskog i turskog vodovoda, ramazanski top, namještaj, livanjske ćilime, razne alatke, instrumente, narodnu nošnju, oružje, nalazi se i jedan poseban eksponat čiju vrijednost nisu ni znali.

“Dok nije jedan Egipćanin došao i kad je otac izvadio taj Kur’an, on je stavio ruke iza leđa i rekao da to ne smije dirati. Objasnio nam je da je to neki prevod s arapskog na kineski i, pošto je ručno pisan, bio bi iz 18. stoljeća”, priča Almir.

Posjetitelji su sinoć uživali i u spoju naizgled nespojivog. Uz livanjske starine razgledali su i vikinške sjekire, a svaka od njih je unikatna.

“Sjekire ukrašavam pirografijom. Treba mi cijeli dan da izradim jednu sjekiru, bez rezbarenja. Kad je u pitanju rezbarenje, onda to traje više dana. Čak sam napravio jedan vikinški drakar koji će najvjerojatnije ove godine sudjelovati u regati u Janji na Drini”, ističe Stipe Pleić, Viking iz Tomislavgrada.

U ugodnom druženju gosti su se mogli okušati i u bacanju sjekire, a kako to treba raditi maestralno im je pokazao duvanjski Viking, koji je osnovao i prvi klub bacača sjekira u BiH.

federalna.ba