Kao prava zraka sunca, mimoza svojim jarko žutim cvjetovima uljepšava dane hladne zime.

Mimoza (lat. Acacia Dealbata) grmolika je biljka originalno potekla iz Azije. Ime je izvedeno od grčkog “mimos”, što znači “oponašanje“ pa se zato može reći da oponaša život. Riječ je o izdržljivoj biljci koja može preživjeti niske temperature, ali zahtijeva puno sunca.

S obzirom na azijske korijene, stoljećima se koristila u tradicionalnoj kineskoj medicini. Kora je posebno poznata kao koristan tonik za čišćenje energetskih puteva tijela, kao što su srce i jetra. U majanskoj kulturi koristila se za liječenje opeklina i raznih ozljeda, a i danas postoje brojni pripravci od ove biljke koji se posebno koriste za liječenje kašlja, prehlade i upala.

Simbolika mimoze

Na jeziku cvijeća, cvijet mimoze je bogat simbolikom. Doista, mimoza je amblem ženstvenosti i slobode od 1946. povodom Dana žena, a to je poteklo iz Italije. U to je vrijeme mimoza bila vrlo lako svima dostupna, tada već stoljeće prisutna i na Mediteranu, i lako se mogla prikvačiti na odjeću. Osim toga, cvijet mimoze vezan je uz obilježavanje upozoravanja na rak vrata maternice.

Hrvatski dan mimoza prvi je put obilježen u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i udruge Zdravka u središtu Zagreba, u Bogovićevoj ulici 26. siječnja 2008.

Darovati nekome buket mimoza znači prenijeti poruku prijateljstva i ljubavi. Simbolizira i poštovanje, eleganciju, dostojanstvo, obilje i ljubaznost.

 

Možemo li kod kuće zasaditi mimozu?

Kako postoji čak 1200 podvrsta mimoze diljem svijeta, neke od njih mogu doseći i više od 10 metara visine te opstati više od pedeset godina. Mimoza može preživjeti niske temperature u rasponu od -7 ° C do -10° C, ali je za to nužna izloženost sunčevoj svjetlosti. No možemo je uzgajati i u unutrašnjosti našeg doma ili je barem zimi prenijeti unutra ako živimo u području kontinentalne klime. Najbolje će uspjeti na temperaturi od 23 do 25 ° C. Osjetljiva je na zagađeni zrak, pa se ne preporuča imati je u prostoriji u kojoj se puši.

Najbolje ju je posaditi tijekom kasne jeseni ili ranog proljeća, ali treba biti svjestan da vrlo brzo raste pa zahtijeva i obrezivanje nakon cvatnje, ali i redovito zalijevanje, posebno ljeti.

Tijekom ovih hladnih dana čak i samo grančica mimoze u vazi djeluje kao pravi antidepresiv pa je pravo vrijeme za uljepšati svoj dom ovom biljkom koja u sebi nosi tolike snažne poruke.

Foto: Living4media

Zadovoljna.hr/Tomislavcity