Njemačka više ne prihvaća diplome o završenoj medicinskoj školi općeg i pedijatrijskog usmjerenja, a koje su u BiH stečene prekvalifikacijom.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH informirala sve one koji žele raditi kao njegovatelji u Njemačkoj da je s njemačke strane došlo do izmjena u pravilima postupanja i uvjetima koje kandidati moraju ispunjavati u proceduri zapošljavanja. Izmjene se odnose na priznavanje diploma stečenih prekvalifikacijom te priznavanje certifikata o znanju njemačkog jezika. Piše Croexpress.

‘Na osnovu odluke Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja SR Njemačke više se ne prihvaćaju diplome o završenoj medicinskoj školi za opći i pedijatrijski smjer, dobivene prekvalifikacijom bilo u državnoj ili privatnoj školi. Samim tim skrećemo pažnju kandidatima koji apliciraju putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH za poslove njegovatelja u SR Njemačkoj, da je Centralni ured za posredovanje pri zapošljavanju stručne radne snage (ZAV) od veljače 2019. godine počeo davati odbijenice za sve ovakve diplome te više nije moguće zasnovati radni odnos kao njegovatelj sa diplomama stečenim prekvalifikacijom. Također, preporučujemo kandidatima da uz prijavu, osim odgovarajuće diplome, dostave i svjedočanstva o svim završenim razredima srednje škole, prevedena na njemački jezik.’, rekao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Muamer Bandić.

‘Što se tiče certifikata o poznavanju njemačkog jezika, kao što smo već obavijestili javnost od 1.6.2019. godine Veleposlanstvo SR Njemačke u BiH prilikom podnošenja zahtjeva za radnu vizu do daljnjeg neće prihvaćati ÖSD certifikate za koje je ispit položen izvan Republike Austrije.

Navedeni datum se odnosi na datum podnošenja zahtjeva za radnu vizu u Veleposlanstvu SR Njemačke, a ne na datum izdavanja certifikata. Zbog toga svi kandidati koji nakon 1.4.2019. godine svoje prijave predaju u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH moraju imati certifikat o poznavanju njemačkog jezika usuglašen sa zahtjevima Veleposlanstva SR Njemačke u BiH’, priopćio je Bandić.