Njemačka bi za nekoliko tjedana mogla početi polako izlaziti iz zatvaranja, smatraju njemački zdravstveni stručnjaci, piše Fenix-magazin.

– Incidenciju znatno ispod brojke 50, onako kako je bila i prošlog ljeta, vjerojatno ćemo doseći za nekoliko tjedana – rekla je fizičarka Viola Priesemann iz Max Planck Instituta za dinamiku i samoorganizaciju.

Priesemann je zajedno s drugim vodećim istraživačima u četvrtak nazočila sastanku u Parlamentarnom savjetodavnom odboru o pandemiji Covid-19 u Bundestagu. Znanstvenici su zastupnicima dali savjete o tome kako nastaviti borbu protiv pandemije.

Istraživač mobilnosti Kai Nagel iz TU Berlin (Istraživački institut s ponudom programa s područja humanističkih znanosti, ekonomije i tehničkih predmeta) bio je manje optimističan te je rekao kako više ne očekuje povećanje incidencije, ali ne očekuje niti brzo smanjenje. Nagel se založio za uspostavljanje društvenih normi, na primjer, obavljanje brzih testova prije privatnih sastanaka.

Manji događaji na otvorenom

Ukupno su četiri znanstvenika odgovarala na pitanja zastupnika. Eva Grill, predsjednica Njemačkog društva za epidemiologiju, savjetovala je mobilne timove za cijepljenje socijalno ugroženih dijelova grada ili okruga.

– U pomoć o testiranju prije privatnih sastanaka je korisno uključiti ljude koji uživaju priznanje okruzima kako bi zagovarali tu ideju. Otvarati državi s ovoliko velikom incidencijom još nema smisla, maske se i dalje trebaju nositi, čak i kad incidencija padne – rekla je Grill.

Epidemiolog Gérard Krause iz Helmholtzovog centra za istraživanje infekcija, zabranu glavnih javnih događaja vidi kao najveći pojedinačni učinak zaštitnih mjera izvan cijepljenja.

– Za usporedbu, sve ostalo ima samo otprilike polovicu zaštitnog učinka. No, moguće je pokrenuti manje događaje. Uz jasne koncepte mogući su i manji događaji na otvorenom pogotovo ako dvorane imaju visoke stropove – rekao je Krause.

Krause vidi mogućnost otvaranja ugostiteljstva.

– Restorani i kafići na otvorenom bi mogli otvoriti, ali u zatvorenom, rizik ostaje previsok – rekao je Krause.

Fenix-magazin/MD