U procesu provjere diploma i svjedodžbi uposlenih u odgojno-obrazovnim ustanovama Hercegbosanske županije (HBŽ) do sada nije otkriven niti jedan slučaj lažnih i krivotvorenih službenih isprava.

Ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ-a Gordana Nakić za Fenu je kazala da je do sada oko 50 posto škola na prostoru te županije obuhvaćeno provjerom.

Po njezinim riječima, županijski prosvjetni inspektor obavlja nadzor i provjerava diplome prosvjetnih djelatnika u odgojno-obrazovnim ustanovama.

”Ukoliko se prilikom obavljanja nadzora uoče određene nepravilnosti, prosvjetni inspektor unutar svojih ovlasti nalaže njihovo otklanjanje ili poduzima druge mjere prema važećim zakonima. Ministarstvo je u pojedinim slučajevima tražilo od visokoškolskih ustanova provjeru vjerodostojnosti diploma gdje se u konačnici pokazalo da nema nevjerodostojnih isprava o stupnju obrazovanja i struci službenika i namještenika”, kazala je Nakić.

Ministrica Nakić, koja je resor preuzela početkom godine, podsjetila je da je revizija diploma započela za vrijeme mandata prošle županijske vlade te da će se taj proces nastaviti i u buduće.