Foto: Darovana Biblija župi Rašeljke - dar Marije i Mate Ćurkovića iz Kazaginca

U župi Rašeljke, koja je pod zaštitom sv. Franje, ljubitelja Boga, svijeta i čovjeka, proslavljena je, unatoč dobrano napadanome snijegu koji je mjestimice bio u većim smetovima, 3. nedjelja kroz godinu koju je papa Franjo proglasio kao Nedjelju Riječi Božje. On je u Vatikanu 30. rujna 2019., na 1600. spomendan sv. Jeronima prevoditelja Biblije na latinski koji je govorio: “Nepoznavanje Pisma znači nepoznavanje Krista“, objavio apostolsko pismo s naslovom “Aperuit illis“ – “Otvorȋ im“, a ovaj se naslov nalazi u tekstu Evanđelja po Luki, i to u ovoj rečenici: “Tada im otvori pamet da razumiju Pisma“ (Lk 24,45).

Župnik don Ilija Drmić u svojoj propovijedi osvrnuo se na darovanu veliku Bibliju župi Rašeljke 1994. god., i to od obitelji Marije i Mate Ćurkovića iz Kazaginca, koja je nastanjena u Zagrebu. Oni su napisali i vrlo poticajan tekst na prvoj stranici te svete knjige, a on glasi: “U znak duhovne veze i pripadnosti rodnom kraju ovu Bibliju daruje obitelj Marije i Mate Ćurkovića iz Kazaginjca.“ Tekst cijele Biblije preuzet je iz Jeruzalemske Biblije, ali bez pratećega, odnosno objasnidbenoga teksta. Bibliju je tiskala Mozaik knjiga i Kršćanska sadašnjost iz Zagreba 1994. god. u nakladi od 1500 primjeraka, a ovaj je 1042. darovani primjerak sada pripada Župi Rašeljke (sela Župe: Rašeljke, Renići, Galići, Kurtovina, Kazaginac, Renića Dolac, Vlaka – Blaževići, Gornja Prisika i Liskovača).

Foto: Darovana Biblija župi Rašeljke – dar Marije i Mate Ćurkovića iz Kazaginca

Župnik je govorio o zatvoreniku Ivanu Krstitelju, Glasu koji viče u pustinji, ali koji je trenutačno ušutkan. Moćni poglavar svijeta pokušao ga je zastrašiti i ugušiti govor Istine. No, Ivan je okrunjen mučeništvom zbog toga hrabroga svjedočenja da se klanja Bogu, a ne čovjeku.

Na pozornicu svijeta stupio je Mesija Isus Krist kojega je predstavio taj ubijeni prorok. On će propovijedati Radosnu vijest za čitav svijet. Nastavit će tamo gdje je zaustavljen Krstitelj: Obratite se, približilo se Kraljevstvo Božje! Ovaj je poziv mnogo uzvišeniji i važniji. Zahtijeva ozbiljan obrat u životu i nasljedovanje Onoga koji je Sin Božji i Sin Čovječji. On je Riječ koja liječi ljudska srca i daje volju za djelovanjem. O toj Riječi svjedoče svi biblijski redci, a napose Evanđelja. Biblija u vjeronaučnoj dvorani, koja je u sklopu Župnoga dvora, svjedoči upravo ovu istinu svoj dražesnoj djeci i poletnim mladima koji se tu sastaju na vjeronauk, pjevanje i ostale vježbe za dobro župe.

Tomislavcity