Devetnica Duhu Svetom pravo je sredstvo za što bolju pripremu za blagdan Pedesetnice, Duhova. Sveto Pismo nam svjedoči kako su apostoli nakon Kristova Uzašašća devet dana bili zajedno u Gornjoj sobi i molili se skupa s Gospom čekajući da se na njih spusti “Sila odozgor“. To je bila prva duhovna i duhovska devetnica.

Papa Leon XIII. u svojoj enciklici, okružnici Taj božanski dar s podnaslovom O Duhu Svetom od 9. svibnja 1897. uspostavio je Devetnicu u čast Duhu Svetome (koja se obavlja od prvoga dana po Uzašašću do Duhova). Evo okvirnih riječi spomenutoga Pape u njegovoj enciklici O Duhu Svetom.

Papa nas potiče da bismo morali u molitvi zazivati Duha Svetoga, jer svatko od nas neopisivo treba njegovu zaštitu i pomoć, te pravo usmjerenje u životu. Čovjek ima mudrost, ali slabe je snage, nosi se s problemima, sklon je grijehu, pa bi trebao više hrliti k Duhu Svetom koji je neprestani izvor svjetlosti, snage, utjehe i svetosti. Duhu se utječemo: Dođi, oče siromašnih! Dođi, davatelju darova! Dođi, svjetlo naših srdaca! O, najbolji utješitelju, slatki goste duše, naše osvježenje! Mi ga iskreno molimo da opere, iscjeljuje, zalijeva naše misli i srca i daje onima koji u njega vjeruju zaslugu vrline, stjecanje spasenja i vječne radosti. Ne može se ni na koji način sumnjati da On neće uslišiti takvu molitvu, jer čitamo riječi koje je napisao po njegovom vlastitom nadahnuću sv. Pavao: “Tako i Duh potpomaže našu nemoć. Doista ne znamo što da molimo kako valja, ali se sam Duh za nas zauzima neizrecivim uzdasima. A Onaj koji proniče srca zna koja je želja Duha – da se on po Božju zauzima za svete.“ (Rim 8,26-27). I na kraju, trebali bismo se pouzdano i neprestano moliti Duhu Svetom da nas svakodnevno obasjava sve više i više svojim svjetlošću i upaljuje u nama svoje milosrđe. I prije svega, od Duha Svetoga mora se tražiti oproštenje grijeha, a Duh Sveti je dar Oca i Sina.

U Djelima apostolskim čitamo: “I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici, te siđe po jedan na svakoga od njih. Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti.“ (Dj 2,3-4). “Nego primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci u Jeruzalemu, po svoj Judeji i Samariji i sve do kraja zemlje.“ (Dj 1,8). Sv. Ivan, apostol i evanđelist veli: “I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek.“ (Iv 14,16). “Neću vas ostaviti kao siročad; doći ću k vama.“ (Iv 14,18).

Don Ilija Drmić/Tomislavcity