Čitanje iz Prve knjige o Samuelu (1 Sam 16,1b.6-7.10-13a) govori o izboru židovskog kralja. Samuel je najprije mislio da je Bog izabrao Jišajeva sina Eliaba, koji je bio naočit i lijepa stasa. Međutim, Bog ga nije izabrao, jer Bog ne gleda vanjštinu nego nutrinu osobe koju bira za neku veliku ulogu u narodu. Jišaj dovodi k Samuelu ostalih sedam svojih sinova, ali Bog nije izabrao niti ijednoga od njih za kralja. Tada Samuel upita Jišaja za onoga najmlađeg sina koji je otišao čuvati stada, a to je bio David. David je bio skladan i izvana i iznutra, bio mu je usklađen duh i tijelo. Njega je Samuel pomazao za kralja uljem što ga je nalio u rog. Otada je Duh Gospodnji obuzeo Davida. Ovaj tekst pokazuje na koji način biraju ljudi, a na koji način bira Bog za svoju službu. Mi bismo pokatkad željeli danas izabrati neke mladiće za svećeničku službu jer su stasiti, pametni i sl., ali ako ih Bog ne izabere i ne pozove, od toga nema ništa. Velika je razlika između demokratskih i teokratskih izbora.

Isus liječi slijepca

Sv. Pavao piše Efežanima (Ef 5,8-14) u slikama (metaforama) da su nekoć bili “tama” a sada su “svjetlost” u Gospodinu. Potiče ih da u “svjetlosti” hode, jer je plod svjetlosti svaka dobrota, pravednost i istina. Već ovim nadaje se i nama poruka da se prenemo od sna i mrtvila, te da zasvijetli Krist u nama.

U Evanđelju po Ivanu (Iv 9,1-41) govor je o slijepcu od rođenja, što ga je Isus izliječio svojim načinom liječenja, koja na prvi mah izgleda vrlo primitivna. Naime, Isus je svojom pljuvačkom načinio kal i premazao mu oči. Ovaj je otišao u kupalište Siloamu i tu se oprao. Potom je najednom progledao. Ako usporedimo današnje okuliste koji preciznim aparatima i lijekovima liječe oči, onda nam je Isusova metoda vrlo zanimljiva. Isus neke bolesnike liječi samo riječju, neke pogledom i dodirom ruku, a evo ovoga liječi svojom božanskom operacijskom metodom u kojoj su rekviziti pljuvačka, kal i njegove ruke. Ovdje je sve božansko, a iznad svega učinak, a to je vraćeni vid. Istina, Isus nije došao na ovaj svijet ispravljati pogrješke na ljudima koje su nastale prilikom začeća ili kasnije, nego je došao vratiti osjećaj za Boga i suživot s njime bez obzira na sljepoću očiju i sl.

Don Ilija Drmić/Tomislavcity