Sv. Aurelije Augustin (Tagasta, 354. – Hipon, 430.) bio je najutjecajniji mislilac čija je misao značajno prožela zapadnu filozofiju i teologiju. Njegov način gledanja na grijeh, milost, slobodnu volju i spolnost teško se mogu zaobići. Najpoznatije njegovo djelo jest Ispovijesti, duhovno-filozofska autobiografija ispričana u prvome licu. U njoj opisuje svoj grješni život i stranputice prije nego se obratio, krstio i postao biskup zahvaljujući susretu sa sv. Ambrozijem, zatim opisao je ulazak u duhovnu sferu bitka i naposljetku svoje biskupstvo u Hipponu.

Njegov otac Patricije bijaše poganin i mali posjednik, ali imanje je zbog velikih poreza donosilo sve manje prihoda. Majka mu je Monika istinska kršćanka i svetica Crkve. Kod nas su prevedene i objavljene sljedeće Augustinove knjige: Ispovijesti, O državi Božjoj, Poučavanje neupućenih, Rukovet i Govori (I.-II.), O slobodi volje, Izabrani dijelovi iz Augustinovih djela u knjizi Izbor iz stare književnosti kršćanske i Izazov starih. Ovdje donosimo priču koja će nam pomoći u razmišljanju o Presvetome Trojstvu.

Jednom zgodom veliki crkveni naučitelj sv. Augustin razmišljao je o tajni Presvetoga Trojstva. Htio je svakako dokučiti: kako je moguće da su u Bogu tri osobe, a samo jedan Bog. Šetajući se obalom mora tako zadubljen u misli dođe do nekog dječaka, koji je školjkom prelijevao more u jednu malu rupu na morskoj obali.

Sv. Augustin se zaustavi i upita: “Dječače, što to radiš na pijesku?” “Želim more preliti u ovu rupu,” odvrati dječak. Augustin se nasmije i odvrati: “Uzalud se trudiš! Okani se tog nepotrebnog posla. Tvoja je želja nemoguća kao i tvoje nastojanje. Kroza sva tisućljeća ne bi mogao pregrabiti more i preliti ga u tu rupu.”

“Zar je to zbilja nemoguće?” – upita dječak i svojim se velikim, nevinim očima zagleda u Augustina. “Ti misliš da je to nemoguće i smiješ se meni što pokušavam more preliti u malu rupu, a sam činiš upravo to! Htio bi preliti neizmjerni ocean Božjeg bića u malu posudu svog razuma. Prije ću ja preliti cijelo more u ovu malu rupu, nego ćeš ti shvatiti da je Presveto Trojstvo jedan Bog u tri osobe.” Nakon tih riječi dječak nestane.

Tada Augustin reče sam sebi: “Vjera je sigurnija od shvaćanja. Boga ne možemo shvatiti, ali možemo ga ljubiti i klanjati mu se. Svoje ćemo štovanje prema Presvetom Trojstvu najbolje pokazati time da uvijek pobožno činimo znak svetoga križa i da pobožno i s najvećim poštovanjem izgovaramo riječi: Oca i Sina i Duha Svetoga!”

Don Ilija Drmić/Tomislavcity