Evanđelje o kojem razmišljamo u ovoj 12. nedjelji kroz godinu govori o Petrovoj vjeroispovijesti što ju je opisao evanđelist Luka (Lk 9,18-21), a o tome govore i ostali evanđelisti (Mt 16,13-20; Mk 8,27-30; Iv 6,67-70).

Luka naglašava da se Isus moli prije svake svoje djelatnosti, što je pouka i nama njegovim nasljedovateljima, a molio se Ocu nebeskome u osami, u samoći. Ovoga puta u njegovoj blizini bili su njegovi učenici, apostoli i sljedbenici. U jednom trenutku Isus ih je upitao što govori narod o tome tko je on. Stalo mu je da uvidi kako ga obični puk shvaća i prihvaća glede njegovih govora, nagovora i djelovanja. Htio je saznati zna li taj puk da je on Sin Božji i Sin Čovječji. Učenici i apostoli su odgovorili da dio naroda tvrdi kako je on Ivan Krstitelj, drugi dio puka misli da je starozavjetni prorok Ilija, a treći dio toga naroda opet misli da je on neki od drevnih proroka koji je u ovoj prigodi ustao i došao među njih s novim jakim porukama. Čuvši sve to, upitao ih je što oni misle i što vele tko je on. Tada je Petar prihvatio i rekao vrlo odlučno i uvjereno da je on Isus Krist Pomazanik Božji! Tom zgodom on im je zaprijetio da o tome nikome ništa ne govore, jer je bilo još rano za tu veliku novu vijest u ondašnjem vremenu i njegovim prilikama.

Petar: Isuse, oprosti mi moje zatajenje, ti znaš da te volim…

U Matejevu odlomku imamo mnogo šire objašnjenje o Petrovoj ispovijesti i o primatu. Naime, tu se govori da je Isus, došavši u krajeve Cezareje Filipove, koja se nalazi ispod planine Hermona, upitao svoje apostole i učenike o tome što ljudi govore tko je Sin Čovječji. Odgovorili su jedni da je Ivan Krstitelj, drugi da je prorok Ilija, treći da je prorok Jeremija ili neki od drugih brojnih proroka. To je ono što govore drugi, ali njega zanima što oni o Isusu misle i zbore. Prvi je odgovorio Šimun Petar i hrabro rekao: “Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga.“ Poslije tih njegovih riječi Isus je Petru rekao: “Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.“ Čuvši ove Petrove riječi, zaprijetio je svojim apostolima i učenicima da još nikomu ne reknu da je on Krist jer za to treba još projašnjenja i spoznaja u što bi se onda ovo lako mentalno uklopilo (usp. Mt 16,13-20).

Don Ilija Drmić/Tomislavcity