Samo se u Prvoj Ivanovoj poslanici koristi naziv Antikrist, a kojemu razmišljamo češće tijekom godine, a ovom prigodom i u Došašću. Ivan piše svojim vjernicima, oslovljavajući ih riječju: djeco, u vokativu, da je posljednji čas! Podsjeća ih na ono što su već čuli, a to je da dolazi Antikrist, te da su se pojavili već mnogi Antikristi. U svezi s tim saznali su činjenicu da je posljednji čas. Ti Antikristi nisu postali od te Ivanove zajednice u kojoj su bili, nego oni su nastali samima od sebe prema svojim razmišljanjima i od nekih drugih utjecaja. Oni su se odvojili i izišli iz te Ivanovske zajednice. A članovi koji su ostali u toj zajednici imaju Pomazanje od Svetoga, i pouku sa znanjem.

Radost uvećava želju za rajem
Radost uvećava želju za rajem

Ivan piše samo da potvrdi istinu koju svi znaju kako nikakva laž nema veze s istinom. Pravi je lažac onaj koji govori da Isus nije Krist, a Antikrist je onaj koji niječe Oca i Sina, te uistinu onda ne uvažava ni Duha. Svatko tko niječe Sina, nema ni Oca, zacijelo ni Duha, a tko priznaje Sina, ima i Oca, kao i Duha (usp. 1 Iv 2,18-23). Antikrist poriče Boga, odnosno Oca i Sina, te Duha. Antikrist je utjelovljenje otpalih anđela, koji se nisu htjeli pokloniti Bogu, jer su imali drukčiji odnos prema svemu što je Bog stvorio.

Isus je rekao apostolima i učenicima da trebaju, kad se sve to apokaliptično stane zbivati, uspraviti svoje glave jer se približuje njihovo otkupljenje. Drugim riječima, za njih je ovo vrijeme nadanja i budnoga očekivanja drugoga dolaska Isusa Krista, pa i vrijeme radosnoga optimizma, odnosno pozitivnoga shvaćanja, gledanja i prihvaćanja svijeta, te sklonost očekivanju najboljega mogućeg ishoda s mnogo vedrine duha i uma. Gospodin od svojih vjernika traži da budu svakoga časa spremni za Njegov dolazak. Kao što djeca iščekuju radosno svoga oca iz inozemstva gdje radi, tako i vjernici čekaju svoga Gospodina.

Antikrist se opredijelio protiv Boga, kao i Lucifer, što znači Svjetlonoša, ali tu je ulogu nošenja svjetla izgubio otpadanjem od Boga, te je preuzeo ovu drugu ulogu Tamnonoše, Mrakonoše.

Isus Krist je jedini Put, Istina i Život da se čovjek spasi od pakla (Iv 14,6; Dj 4,12) i stoga je Sotonin cilj uvođenjem lažnih učenja, lažnih evanđelja i lažnih ideologija osigurati da što veći broj ljudi negira Krista, te tako sebe udalji od čistilišta i od raja ovdje i sada, a onda i s onu stranu ove vidljive zbilje. – Došašće je prigoda za vlastitu promjenu života nabolje.

Don Ilija Drmić/Tomislavcity