Iako vaše posuđe operu i ulašte bez greške, perilice posuđa plodonosno su tlo za bakterije. Potvrdili su to sa Sveučilišta u Ljubljani, gdje su znanstvenici testirali 24 perilice za posuđe iz domaćinstava.

Ono što je istraživanje pokazalo, brojne sudionike je zaprepastilo. Naime, bakterije koje su se nataložile mogu biti i opasne po život. Tamo se udobno smjeste bakterije poput Escherihije coli koja se nalazi u crijevima ljudi i životinja, a uzročnik je brojnih problema, među njima i zatajenja bubrega, piše Slobodna Dalmacija.

Vjerovali ili ne, sadrže i bakteriju Pseudomonas koja uzrokuje infekcije prsnoga koša, ali i bakteriju Acinetobacter, povezanu s infekcijama urinarnog trakta, kože i srca koja može biti smrtonosna. Osim bakterija, one su idealno stanište gljivica Kandida koje uzrokuju upalu vanjskog spolovila i rodnice.

Istraživači upozoravaju kako bi se ove bakterije i gljivice mogle proširiti u vaš dom vrućim zrakom koji izlazi iz perilice kada je otvorite nakon pranja i zato savjetuju da se perilica ne otvara dok se potpuno ne ohladi.

Savjetuje se i da se nakon svake upotrebe perilice gumeno brtvilo dobro prebriše kako se bakterije ne bi razmnožavale.

 

Slobodna Dalmacija

Foto: iStock