Crkva danas slavi svetkovinu Blagovijesti odnosno Navještenje Gospodinovo. Ona govori o događaju kada je Božji glasnik, anđeo Gabrijel navijestio Djevici Mariji da će začeti i roditi Sina Božjega. Izvještaj o tome izvanrednom zahvatu u povijest čovječanstva i život nazaretske Djevice donosi nam Lukino evanđelje.  U povodu ove svetkovine u crkvama Duvanjskoga dekanata danas se slave svete mise.

Blagovijest ili Naviještenje Gospodinovo katolička je svetkovina u spomen na događaj kad je arkanđeo Gabrijel navijestio blaženoj Djevici Mariji da će začeti sina po Duhu Svetom i nadjenuti mu ime Isus.

Marija je tog dana začela pa se ova svetkovina odnosi na oboje, a otuda i dva naziva: Navještenje Gospodinovo – gdje mislimo na Krista te Blagovijest– gdje mislimo na Mariju.

Prema Svetom pismu, arkanđeo Gabrijel je navijestio Mariji da će začeti Sina Božjega po Duhu Svetome. Dogodilo se to u Nazaretu.

Arkanđeo joj se na početku obratio riječima: ”Zdravo Marijo milosti puna, Gospodin s Tobom”, što je početak molitve: ”Zdravo Marijo”.

Marija je prihvatila Božji naum riječima: ”Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi Tvojoj.”

Arhiv