Obitelj Mate Čoline zvanoga Baja iz Borčana i njegove supruge Ruže r. Vujević iz Omolja odselila je u Australiju davne 1967. godine. Zajedno imaju četvero djece i šestero unučadi. Mate, jedan od njihovih unuka (Ivanov) ponosno nosi djedovo ime i iznimno je talentirani športaš – košarkaš, ali i nogometaš.. Iako žive u dalekoj Australiji, gdje je već stasala treća generacija njihovih potomaka, u ovoj obitelji nastoje održati vezu s rodnom grudom, a duvanjski kraj, Borčane i Omolje redovito posjećuju Matin stric Robert i sestra Mery.

U Melobourneu je velika zajednica Duvnjaka i kako nam kažu rado čitaju Tomislavcity. Hvala im na tomu kao i na proslijeđenim informacijama o Matinim uspjesima u Americi i putu prema NBA ligi. O tomu je ovih dana pisao Hrvatski vjesnik u Australiji.

„Na Havajskom sveučilitu košarkaš Mate Čolina na putu je prema vrhunskim podvizima, govore svi pokazatelji.

U djedovoj kući u Melbourneu mogu se vidjeti oznake olovkom koje obilježavaju kako je Mate rastao. Obilježavanje prestalo kada je prerasto svog dva metra visokog oca. Ono što je Mate smatrao postignućem stariji Hrvat nije smatrao tako dobrim. „Trebalo mu je vremena da to prihvati“, rekao je Čolina. „Nakon nekog vremena bilo je sasvim jasno da sam viši.“ Tjelesna visina donijela je i velika očekivanja. Mate, koji je na kraju narastao na 2.13 m i postao je centar u košarkaškom svijetu a to je značilo i kraj njegovom angažmanu u australskom nogometu gdje je igrao na poziciji rockmana i mogao je bez problema ispucati loptu i do 55 metara.

„Kada je došlo da toga da sam morao izabrati između dva sporta, shvatio sam da volim košarku“, rekao je Čolina. Nedugo nakon 16. rođendana Čolina je sudjelovao u razvojnom programu Centra izvrsnosti u Canberi (CEP). Netom prije ulaska u avionu u povratku je primio telefonski poziv svog oca koji mu je javio da je pozvan treniratu u CEP-u.

„Bila je to velika odluka no ja sam ju posve lako donio“, rekao je Mate koji je idućih 30 mjeseci proveo u Canberi. Bio je član dvije australske nacionalne reprezentacije koje su se natjecale u FIBA turnirima.

Formirao ga je kolega Australac Andrew Bogut također dvometraš. Milwaukee Bucksi australskog su centra na draftu 2005. izabrali kao prvi izbor. Bogut je igrao 13 sezona u NBA i primio mnoga priznanja tijekom tog vremena uključujući i osvajanje NBA prvenstva (2015.), a potom se ove godine vratio kući kako bi se zaigrao za Sydney Kingse.

„On je bio odličan mentor“, navodi Čolina. „Pokazao mi je put te ono što trebam i što ne trebam napraviti. Zahvalan sam mu na pomoći.“

Čolina se obvezao Rainbow Warriorsima i kako školska godina završava u prosincu, u siječnju se upisao na sveučilište na Havajima. U ljetnom semestru razvijao je svoje vještine trenirajući za „Bowse“, bio je priv centar koji zabija leđima okrenutim košu još od vremena Vandera Joaquima 2013.

„Sviđa mi se tjelesna dimenzija igre“, rekao je Čolina „i pronalaženje načina kako postići koš.“

Učio je od NBA braće Pau i Marca Gasola, budućeg člana Kuće slavnih Tima Duncana i naravno od Boguta. Dosta je radio na usavršavanju igre pick and roll.

„Defintivno morate biti mentalno na nivou na terenu, pronaći svog igrača, pratiti ga i krenuti u napad“, rekao je Čolina koji također pokušava postaviti u niski punkt kako bi „prevario obranu i dečkima dao mogućnost pucati na koš.“

Čolina je također dobro naučio gađati trice, za slučaj da mu zatrebaju. Kako bi pomogao radu nogu na košarkaškom terenu nedavno se ponovno počeo baviti boksom.

„Tražim onih 1% napretka“, rekao je Čolina. „I dalje pokušavam biti još bolji.“ U jednoj od nedavnih utakmica Mate je postigao deset koševa i pomogao Havajima pobijediti Humboldt State s 90-54. i dalje ćemo pratiti Matin napredak i izvještavati vas o tome“ – navodi Hrvatski vjesnik.

 

Tomislavity/Hrvatski vjesnik

Foto: Obitelj Čolina/Privatni album