Budući da je “javljalo kišu” cijeli dan, ekipa SDMD jučer se odlučila na istraživanje kaverne koja je otkrivena prilikom proširivanja šumskih puteva, na području Jelove drage, u blizini šumarske kuće u Grlima.

Najave o dubini kaverne (kamen pada 10 sekundi, bezdanka) poprilično su nas zainteresirale, međutim dolaskom do kaverne odmah je bilo jasno da se radi o ćorku. Ulaz je bio poprilično opasan zbog krušljivih stijena, a dno se vidjelo s ulaza, tako da je kamen padao 2 sekunde, a u preostalih 8 sekundi donijeli smo odluku da se zbog opasnosti od urušavanja stijena ne ulazi u kavernu.

Međutim, da naši ostali speleološki objekti ne bi bili zakinuti, odlučili smo istražiti jamu Prokošnjaču, koja se nalazi na pola puta između Lipe i Prokosa. Budući da nas je naš Mićo razmazio s putevima do speleoloških objekata na Grabovičkoj visoravani, ovaj put ipak smo morali malo i planinariti. Dobrim uputama lokalnih mještana nakon 1,5 km hoda pronašli smo jamu.

Za jamu dubine 15 metara i s jednom većom dvoranom koja obiluje kostima raznih životinja izradili smo topografski nacrt. Međutim, špiljski kanali nakon penjanja od 4 metra po saljevu idu dalje, a u to se uvjerio Ivan Bebek koji se popeo i javio da nakon skoka od 3 metra slijedi lijepo osigana dvorana. Ipak, zbog nedostatka opreme, a i kasnih večernjih sati vrijeme je bilo za polazak kući, a ostatak smo ostavili za drugi put.

EKIPA: Josip Marković, Ivan Baković, Mijo Baković, Marija Šarić, Ivan Bebek i Domagoj Madunić.

SD Mijatovi Dvori