Svijetlo dana ugledala je i druga knjiga mlade duvanjske spisateljice Ivane Ćurić, profesorice razredne nastave u Osnovnoj školi Fra Mije Čuića u Bukovici, novinarke i suradnice portala Tomislavcity.

Knjiga „Iz dnevnika jedne mlade 2 – srića je u malim stvarima“ tiskana je u nakladi Matice hrvatske Tomislavgrad i sunakladi Đakovačkog kulturnog kruga, a idućih mjeseci bit će promovirana u Tomislavgradu, Đakovu, Salzburgu, Munchenu…što još jednom potvrđuje uspjeh prve Ivanine knjige Iz dnevnika jedne mlade (2017.)

U knjizi je 50-ak priča, među njima i nekoliko neobjavljivanih na našemu portalu, a ilustrirao ih je prof. likovne kulture Ante Braovac.  Tiskana je u 750  primjeraka i vjerujemo da će uskoro biti u rukama čitateljstva. Idućih dana moći ćete ju kupiti u duvanjskim knjižarama ili kod autorice.

Ne sumnjamo da ste vrlo dobro upoznati o čemu to zbori naša Mlada. Također, možemo se u potpunosti složiti s gospodinom Mirkom Ćurićem koji je u pogovoru druge Ivanine knjige napisao da je važnost ovih autoričinih djela ponajveća za zajednicu u kojoj živi i stvara, napose za Tomislavgrad. „Imati književnicu s izrazitom potencijalom u svoj sredini velika je stvar i nadam se da će imati podršku i potporu kako bi njene knjige svjedočile o jednom vremenu i prostoru i ljudima koji tu žive…“ – kaže Ćurić.

Ovom prigodom objavljujemo i recenziju knjige „Iz dnevnika jedne mlade 2 – srića je u malim stvarima“ koju je napisala prof. Danijela Musić.“

Naša Mlada okrenula je i „novu stranicu“, što je dokaz snage – one iznutra, koja potiče i stvara. Iza pisanja najčešće se krije tajanstven i osamljen svijet dugih ili, kako kaže Cesarić, spokojnih noći. Ali Ivanine priče otvorene su kao zagrljaj, u njima živi svijet obilježen susretima i vedrinom – duvanjska svakodnevica oslikana kao crte na ruci. Nije to ona učenička slike pisaca kao stabla na mjesečini. Već ona druga – lako prepoznatljiva i na danjem svjetlu, okružena željenim i lako spoznatljivim. Pisati nove priče može onaj tko je otkrio nove putove, a na njima Subotara, Ciganku, Čovika i psa, Klauna, Nejbera, Rodicu…

Dubravka Ugrešić kaže da je pisanje čežnja za dijalogom, a snaga Mladinih priča potvrđuju upravo to. I tako ona svoje uho otvara „šaptaču“ koji dolazi iz naroda, a on je uvijek pomirljiv, mudar i pragmatičan. Razgovarati može samo onaj tko zna slušati. Ivanini ženski likovi katkad zaborave da je Bog čovjeku dao dva uha, a jedan jezik kao i Kod ginekologa, Fejzbuk prijatelja, Ivina sira, Ko po selu prinosi i sl. I doista čovjek teško bježi od onoga što jest, od svojih korijena, djetinjstva. Tako duvanjska Mlada u svojim pričama donosi humor određen jezikom – mjesnim govorom koji odaje i društveni i moralni okvir prostora u kojem živi.

Dominantna je ideja ovih priča okarakterizirati određenu životnu situaciju izričajno u krajnje reduciranoj formi koja u sebi nosi snažan element neočekivanosti. Pozornosti je vrijedna i autoričina sposobnost uvlačenja čitatelja u radnju svojih priča, a on se opet u njima dobro osjeća. Vjeruje da mu se ništa loše neće dogoditi i da će sve zaplete jednostavno rasplesti te pomirbom i prihvaćanjem preplesti. Koliko god puta čitali isti naslov, on će uvijek biti posve nov, donoseći sa sobom drukčije misli, osjećaje, slike i spoznaje. U Ivaninoj novoj knjizi čitatelj će zasigurno opet pronaći onaj pozitivan stav koji privlači, nasmijava i stvara ugodan osjećaj blizine.

Mladine priče su književna forma kojoj jezična struktura daje ono glavno, bitno obilježje. One su pomalo izvan konvencionalnoga, ali su zato i spontane i nedvojbene. Naposljetku, nadati se da će neiscrpno izvorište duvanjske mudrosti i izričajno bogatstvo ostati trajna inspiracija našoj Mladi te da se neće umoriti, nego da će nas i nadalje uveseljavati svojim novim pričama. 

Našoj Ivani čestitamo na drugoj knjizi – vjerujemo da ni na ovomu neće stati!

Zora Stanić/Tomislavcity