Neki od događaja koji kroz povijest obilježili 1. veljače:

– 1587. Kraljica Elizabeta II. potpisala smrtnu presudu Mary Stuart koja je optužena za sudjelovanje u tri zavjere s ciljem da se Elizabeti uzme život.

– 1840. U američkom gradu Baltimore, u američkoj saveznoj državi Maryland, otvoren je prvi stomatološki fakultet u svijetu.

– 1851. Umrla Mary Wollstonecraft Shelley, engleska književnica, poznata po romanu “Frankenstein ili moderni Prometej”. U svojim djelima obrađivala je kako svoje tako i doživljaje iz kruga svojih prijatelja.

– 1893. Thomas Alva Edison, u West Orangeu u New Jerseyju, otvorio je prvi filmski studio u svijetu.

– 1901. Rođen Clark Gable, američki filmski glumac, koji je nezaboravnu ulogu ostvario likom Rhetta Butlera u filmu “Zameo ih vjetar”. Godine 1934. dobio je Oscara za najboljeg glavnog glumca u filmu “Dogodilo se jedne noći”.

– 1903. Rođen Omer Mujadžić, hrvatski i bosanskohercegovački slikar, član umjetničke grupe “Zemlja” i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (1931. – 1973.).

– 1918. Počela pobuna bokeljskih mornara u Boki Kotorskoj. Bila je to oružana buna mornara austro-ugarske ratne mornarice, koja je ugušena već sljedećeg dana nakon dolaska grupe bojnih brodova iz Pule.

– 1931. Rođen Boris Nikolajevič Jeljcin, sovjetski i ruski političar. Jeljcin je bio prvi demokratski izabran predsjednik Rusije u njenoj povijesti.

– 1932. Rođen Vanja Drach, hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac. Iako je poznatiji kao kazališni glumac gdje je s velikim uspjehom igrao brojne značajne uloge, Drach je odigrao i značajne uloge u filmovima, TV dramama i serijama.

– 1974. U požaru u poslovnoj zgradi Joelma u Sao Paulu poginulo 189 osoba.

– 1991. U potresu koji je pogodio pogranične oblasti Afganistana i Pakistana poginulo je više od 1.200 osoba.

– 1992. Predsjednici SAD i Rusije George W. Bush i Boris Jeljcin potpisali su Deklaraciju o prestanku neprijateljstava dvije zemlje, čime je formalno završen Hladni rat.

– 2009. Johanna Sigurdardottir izabrana za premijerku Islanda, čime je postala prva žena premijerka u povijesti te zemlje i ujedno prva homoseksualna osoba na čelu neke vlade.

– 2012. Umrla Wislawa Szymborska, poljska pjesnikinja, prevoditeljica i književna kritičarka, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 1996. godine.

Fena/Bild.ba