HRVATSKA – KAZAHSTAN 23:7 (4:1, 6:3, 8:1, 5:2)

 

Idealan posao u 1. kolu turnira u Tokiju. Prvo – trijumf i 3 boda, te drugo – minimum utrošene energije. Nije baš nebitno za dvotjedni turnir i planiranih osam susreta, dakle svaki drugi dan. S tim da, jasno, valja imati na umu da je ovo bila prvi i jedina “relaksirajuća” utakmica na Igrama, ako je to primjereno reći i za jedan sportski nastup na OI.

Činjenica ipak jest da je u ovoj utakmici pobjednik bio unaprijed znan, skoro pa i prije polijetanja iz Zagreba, da su bodovi unaprijed uračunati i da je Kazahstan daleko najslabija momčad u skupini.
Izbornik Tucak uoči utakmice, sukladno očekivanom, pa i onom što je najavio u razgovoru za SN, u Olimpijskom je selu ostavio drugog vratara, Ivana Marcelića, budući da u zapisnik utakmice može samo 12 igrača. Vrlo je izvjesno da će isto biti i protiv Australije.

Nema osobite svrhe opisivati tijek zbivanja u bazenu, a poglavito ne u susretu u kojem jedan od sastava pobijedi s čak 16 golova razlike. Ovo je dosad ujedno i najuvjerljivija, najviša pobjeda hrvatskih vaterpolista u povijesti olimpijskih igara. Budući da je suparnik bio najiskrenije – slabašan, onda je logično što je i izbornik Tucak iskoristio priliku pa odmorio u velikoj mjeri jednog Bušlju, Lončara, Vrlića, a nisu uostalom više od 15 minuta igrali ni Obradović, niti Garcia.

Ulazak u utakmicu iako se rezultatski čini sjajnim, imao je određene manjkavosti, ali još više sredina druge četvrtine u kojoj je Kazahstan uspio izvesti čak dva uzastopna protunapada. Od kojih su iskoristili jedan, budući da je prvi (napad Rudaja) na kolosalan način riješio vratar Bijač, koji je Kazahstancu doslovno oduzeo loptu. Svaka čast za Marka, ali niti jedan suparnik, a najmanje ne onda Kazahstan nam ne bi smio samo tako olako “prodati” dvije kontre. Makar, trenutke manje dekoncentracije u prvoj utakmici turnira, i protiv momčadi za koju znate da ste puno jači od nje, odnosno da nije dorasla vama… onda se može shvatiti i trenutak nepažnje.

Ili pak 2-3 nerealizirana “zicera”, a na što izbornik upozorava od početka priprema. Situacije iz kojih se “mora” postići gol. Jasno da to nije toliko uočljivo protiv Kazahstana kojem se “utrpaju” čak 23 gola, ali bit će već od 2. kola utakmica u kojoj takve situacije mogu riješiti pitanje pobjednika.

No, bez puno suvišnog filozofiranja. Utakmica u kojoj su postavljeni rekordi (najviša pobjeda Hrvatske na OI ikad), susret u kojem su naši igrači isplivali 10-12 kontri, u kojima su se raspucali sjajno Joković s 5 golova, Bukić 4, Vrlić, Obradović i Fatović po 3, a vratar Bijač između ostalog obranio i peterac… takva utakmica ne zaslužuje ništa drugo do čestitke, mami lagani smiješak na lice i podgrijava optimizam za nastavak natjecanje.

TOKIO – Plivalište Tatsumi. Suci: Willis (Južna Afrika) i Ohme (Njemačka). Opunomoćenik: Papazian (Francuska).
HRVATSKA: Bijač (11+1 obrana), Macan 1, Fatović 3 (1), Lončar, Joković 5 (1), Bukić 4, Vukičević 1, Bušlje, Miloš 1, Vrlić 3, Obradović 3 (1), Garcia 2. IZBORNIK: Ivica Tucak

KAZAHSTAN: Mahmetov (6 obrana), Medvjedev, Aubakirov, Marković 1, Šmider 1, Artjuh, Šakenov 1 (0), Vuksanović 3, Ukumanov 1, Rudaj, Altajev, Švedov. IZBORNIK: Nemanja Knežević.

Vrisak.info/Tomislavcity