Inspektori Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH započet će 18. veljače pojačane kontrole aktivnosti obveznika koji se bave proizvodnjom kruha, svježih peciva i kolača, te ostalih srodnih proizvoda.

– Djelatnost pekarske proizvodnje ima svoje specifičnosti, a UNO je prepoznao pojavu stalnog širenja i njene rasprostranjenosti, čime se povećava i mogućnost neevidentiranja obračuna proizvodnje, što sve dovodi i do neprikazivanja stvarne realizacije – tvrde u priopćenju.

Sukladno navedenome, obavještavaju porezne obveznike koji imaju prijavljenu šifru djelatnosti proizvodnja kruha, svježih peciva i kolača i proizvodnje ostalih prehrambenih proizvoda, da će kontrolne aktivnosti započeti 18. veljače i provodit će se sa većim ili manjim intenzitetom do kraja travnja 2020. godine.

Kako bi porezni obveznici izbjegli naknadno utvrđivanje poreznih obveza, a samim time i dobivanje prekršajnih naloga i kazni, pozivaju ih da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije.

Ukoliko uoče eventualne pogreške ili nevedentiranu proizvodnju i promet, trebaju UNO dostaviti izmijenjene PDV prijave, prije dolaska poreznih inspektora.

FENA